Tukes: Sähkötarkastuksia on tyrkytty taas vilpillisin keinoin

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut jälleen tapauksia, joissa erityisesti ikäihmisille on tyrkytetty sähkötarkastuksia vilpillisin keinoin. Jotkut tarkastajina esiintyneet huijarit ovat väittäneet olevansa Tukesin henkilökuntaa.

Tukes muistuttaa, että virastolla ei ole tällaista tarkastustoimintaa. Yhteydenottoja Tukesiin ovat tehneet niin vilpin kohteeksi joutuneet henkilöt, heidän omaisensa tai paikallinen media. Jos sähkötarkastajana esiintyvä henkilö väittää olevansa Tukesin henkilökuntaa tai sanoo tarkastuksen olevan Tukesin määräämä, kannattaa huijarista ilmoittaa suoraan Tukesille.

Sähkösaneerauksia on markkinoitu esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta. Monessa tapauksessa iältään vanhaa, mutta vielä toimivaa ja kunnossa olevaa asennusta on väitetty vaaralliseksi ja huonokuntoiseksi.

Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen muistuttaa, että vanhoja sähkölaitteistoja ja -asennuksia ei tarvitse uusia, jos ne ovat kunnossa. Jos taas havaitsee sähkölaitteissa vikaa, ne kannattaa korjauttaa sähköalan ammattilaisella.

– Usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteen lähellä kuuluva sirinä, ”palaneen käry” sekä kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa ja sähköasentaja on syytä kutsua paikalle. Sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi puolestaan ostaa valtuutetuilta sähkötarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta, Huurinainen sanoo viraston tiedotteessa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!