Topi: Yhteiseksi hyväksi

Tavanomaisesta poiketen ja aluehallintoviraston ohjeita tiukasti tulkiten otettiin uutta vuotta vastaan koronakuplassa Iso Rikkaan mökillä, jota Liitonmies residenssiksi nimittää. Kokoontumisrajoitusten takia seurue oli totuttua pienempi, vaikka mukaan oli kelpuutettu entiset tyttöystävät eli nykyiset vaimot.

Niinhän siinä kävi, kuten aina ennenkin, että jos härillä ajaa, niin häristä puhuu. Iso Rikkaan mieltä painoi nykyinen hallintokulttuuri, joka alkaa jo olla este jouhevalle ja järkevälle toiminnalle. Hän kertoi kunnossapitopuolen työpäällikön törmänneen vaikenemisen muuriin, kun oli yrittänyt selvitellä vikakeikalla kohteen käytön johtajan henkilöllisyyttä. Ennen tiedot löytyivät näppärästi netistä, kun Tukes piti julkista luetteloa sähkölaitteistoista ja niiden käytön johtajista, mutta nykyaikana tietojen selvittäminen vertautuu valtiosalaisuuteen.

Liitonmies tiesi kertoa, että luetteloa on yritetty saada muutamia vuosia julkiseksi eri keinoilla. Viimeksi syyskuussa sitä pyydettiin sähköisenä tai paperille tulostettuna. Tiukan paikan tullen olisi riittänyt jäljennökset sähkölaitteistojen haltijoiden sähköturvallisuuslain perusteella Tukesille tehdyistä ilmoituksistakin, jos sellaisia sattuisi löytymään.

Pyynnössä muistutettiin laista viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja siitä, että jos on tarvetta kieltäytyä antamasta pyydettyjä tietoja, niin ainakin kertoisivat kieltäytymisen syyn. Lisäksi muistutettiin, että kieltäytyjän on tiedusteltava asian vireelle saattaneelta, haluaako hän siirtää asian viranomaisten ratkaistavaksi.

Tukes oli vastannut, että tietoja saa virka-aikana, kun sopii luovutusajankohdan kuukautta aiemmin, maksaa muutaman satasen tilavuokria, tulosteista euron kappale + alvin ja lappu kerrallaan yksittäisen tiedon tuomisesta jäljennettäväksi 99 euroa, tosin ilman alvia.

Alle puolentoista tunnin tiedon esille hakeminen olisi vastauksen mukaan verotonta, mutta tulostus, lajittelu ja tietojen luovutus puolestaan verollista. Se sitten siitä, yritä tässä sitten hoitaa leiviskäsi hallintoalamaisena asiallisesti.

Sähköturvallisuuslain muutosta odotellessa

Terveisin Topi

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!