Topi: Synnytystuskia

Amk-harjoittelija ja Pitkätukka kävivät viikolla juttelemassa ajatuksestaan. Heidän mukaansa olisi hyvä idea, että tekisimme kaikista kohteistamme vastedes digitaalisen kaksosen. Huomautin heti, että mikäli herrat eivät ole vielä ymmärtäneet, niin kaksosten hoito on ihan peevelin paljon vaikeampaa kuin yhden. Ja heti perään kysyin, mistä he oikein puhuvat.
Hallitus kuulemma ajaa koko maata digitaaliseen muotoon ja rakennusten osalta se tarkoittaa sitä, että on olemassa myös digitaalinen versio. Kuuntelin lopun ajan ihan hiljaa ja heidän lähdettyään otin heti yhteyden Liitonmieheen.

Testasin poikien ajatusta siitä, että vaikka digikaksonen sinänsä olisi tulevaisuudessa varmaan pääurakoitsijan vastuulla, sähkön ja automaation asentavalla yrityksellä olisi hyödyllistä olla valmiina kokonaisuus, joka sitten vain liitettäisiin seinien ja kattojen kanssa yhteen. Siitä voisi olla hyötyä suunnitteluvaiheessa, asennusvaiheessa ja erityisesti valmistumisen jälkeen huollossa, kun etukäteen tiedetään, mikä missäkin on, ja miten minkäkin pitäisi toimia.

Liitonmies sanoi ensimmäiseksi, että nyt on jälleen kerran käynyt niin, että olet onnistunut palkkaamaan itseäsi fiksumpia ihmisiä töihin. Lisäsi tietysti vielä myös, että toki Tiina viime käynnillä sanoi, että se ei vielä paljoa merkitse, mutta nyt on selvästi oikean kelvintason valot syttyneet. Asia olisi kuulemma juuri niin kuin minulle esitettiin. Kertoipa vielä, että tässä asiassa saattaa ensimmäisillä olla kilpailuetua melko nopeastikin.

Minä kyllä esitin Liitonmiehelle monta visaista kysymystä, kuten että eikö meidän pitäisi sitten saada tulevaisuudessa 3D-mallinnettuna kaikki suunnitelmat? Eikö se tarkoittaisi sitä, että meidän pitää käytännössä jatkaa suunnittelijan hommia samalla työkalulla ja täydentää työn edetessä? Kuka sen jälkeen omistaa sen päivitetyn kaksosen tiedot? Ja jos siitä jotain elatusmaksuja tulee, miten ne jaetaan? Jos alamme huoltaa jonkun toisen tekemää rakennusta, joudummeko maksamaan ensin digitaalisesta kaksosesta jotain?

Eipä osannut Liitonmies kaikkeen vielä vastata, mutta totesi kuitenkin, että nuo hommat kyllä selviävät, pääasia on, että aloitatte asian mietinnöt. Illalla ei meinannut uni tulla ja kun Tiina kysyi, mikä valvottaa, sanoin rehellisesti, että eräs tänään tietooni tullut kaksonen. Eipä nukuttanut enää Tiinaakaan.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!