Topi: Hallitusohjelma

Yrittäjän mieli ehti jo riemastua, kun vaalitulokset julkaistiin. Nyt saadaan yrittämiseen ihan valtion tuki ja ymmärrys. Meidän vaalipiiristämme läpi meni nuori ehdokas, josta veikkaan pitkäikäistä politiikan ammattilaista. Hänen kanssaan Tiinakin jutteli useasti ja molemmat olimme vaalivalvojaisissa mukana, sillä Pitkätukka hääräsi tukiryhmässä. Hallitusohjelmasta käynnistyi keskustelu heti, kun valinta oli varmistunut.

Puolueiden hallitusohjelmien yhdistäminen hallituksen ohjelmaksi lienee yksi neuvottelutaidon insinöörityö eikä epämiellyttäviltä vaihtokaupoilta takuulla vältytä.

Soiteltiin Iso Rikkaan kanssa ja hahmoteltiin sitä, millainen se optimaalinen ohjelma olisi ja niinhän siinä kävi, että lähtökohtaisesti homma on melko mahdoton. Neljässä vuodessa ei nimittäin tätä maata saada sinne, missä pitäisi olla. Neuvottelut pitäisi tehdä nyt yli vaalikauden ja kaikkien niiden, jotka voisivat olla mahdollisia hallituspuolueita, pitäisi sitoutua talouden oikaisuun kahdeksi vaalikaudeksi.

Liian nopeat korjausliikkeet eivät ole optimaalisia, pitää olla pidemmän ajan näkymä. Liian nopea säästölinja halvaannuttaa kysyntää ja talouskasvua, mutta toisaalta rakenteita on uudistettava, muuten ollaan Kreikan ja Italian tiellä.

Taksilaki, SOTE-uudistus ja ehkäpä uusi rakentamisen lakikin noin pikaisina esimerkkeinä tarvinnevat vielä säätämistä ja näihinkin pitää olla sekä uskallusta että voimia. Ja mitä lähemmäksi hallituskauden loppua mennään, sitä todennäköisempiä ovat Sipilän hallituksen SOTE-uudistuksen kohtaamien jarrutustoimien tyyppiset käänteet valiokunnissa. Hallituksen tehokas toiminta-aika on hädin tuskin normaalin kolmen vuoden strategiakauden mittainen.

Joka tapauksessa, tekoja tarvitaan ja talouselämän suunta on käännettävä. Ulkopoliittisia yllätyksiä saattaa tulla edelleen, joten omaa pesää täytyy laittaa kuntoon ja terveemmäksi heti. Tämä oli puhelinpalaverin tulos ja koko lailla Topin kahden kauden hallitusohjelman ydin.

Yksityiskohtia varten sovimme perhokalastuksen heti kesäkuussa, täytyyhän jonkun nekin vielä miettiä, sillä uudella kansanedustajallamme menee vielä tovi eduskuntataloon ja työhön perehtymisessä.

Terveisin Topi

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!