Suomi on edelleen matkaviestinverkon käytössä Pohjoismaita edellä

Matkaviestinverkkojen tiedonsiirtomäärä ja sen kasvu Pohjoismaissa ja Baltian maissa vuosina 2015-2023. Kuva: Traficom.
Matkaviestinverkkojen tiedonsiirtomäärä ja sen kasvu Pohjoismaissa ja Baltian maissa vuosina 2015-2023. Kuva: Traficom.

Matkaviestinverkoissa siirretyn datan määrä on jatkanut kasvuaan, mutta vauhti on esimerkiksi Pohjoismaissa ja Baltian maissa hidastunut huippuvuosien 65 prosentin vuosittaisesta kasvusta nykyiseen 21 prosentin vuosikasvuun.

Äly on valttia valaistuksessa audioartikkeli

Pohjoismaiden ja Baltian maiden alueella eniten mobiilitiedonsiirtoa liittymää kohden vuonna 2023 käytettiin Latviassa. Suomessa liittymiä käytettiin tiedonsiirtoon liki yhtä ahkerasti ja asukasta kohden tietoa siirtyikin Suomessa eniten.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden matkaviestinverkoissa liikkuu vuosi vuodelta enemmän tietoa. Vuonna 2023 mobiilitiedonsiirtoa oli jo lähes 16 miljardia gigatavua näiden maiden televiranomaisten tilastojen mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden asukas käytti keskimäärin 38 gigatavua tiedonsiirtoa kuukaudessa.

Tiedonsiirtomäärän kasvu on hidastunut

Vaikka mobiilitiedonsiirtomäärä kasvaa vuosittain, sen kasvu on merkittävästi hidastunut kuluneen 10 vuoden aikana. Vuonna 2016 mobiilitiedonsiirron määrä kasvoi 65 prosenttia suhteessa edellisen vuoden tiedonsiirtomäärään, mutta vuonna 2023 kasvu oli enää 21 prosenttia.

Maiden välillä on eroja: Tanskassa mobiilitiedonsiirron absoluuttinen määrä kasvoi eniten, 36 prosenttia. Virossa, Liettuassa, Islannissa ja Ruotsissa tiedonsiirto kasvoi yli 20 prosenttia, kun taas Latviassa, Norjassa ja Suomessa kasvua oli alle 20 prosenttia – Suomessa kasvu oli maltillisin, vain 14 prosenttia. Missään maassa ei kuitenkaan vaikuta siltä, että 5G-verkkojen rakentuminen olisi lisännyt mobiilitiedonsiirtomäärää normaalia kehitystä enempää.

Vuonna 2023 mobiilitiedonsiirron määrän kasvu oli enää 21 prosenttia.

”Suomessa mobiilitiedonsiirtomäärä kasvoi vuonna 2015 jopa 93 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Kasvu oli huipussaan silloin, kun yhä suurempi joukko ihmisiä siirtyi käyttämään älypuhelimia ja 4G-verkot kehittyivät ja laajenivat”, Traficomin erityisasiantuntija Marja Heinonen selventää.

”Vaikka sovelluksia ja palveluita on tullut koko ajan lisää ja esimerkiksi parempi kuvalaatu lisää tiedonsiirtoa, käyttö ei enää kasva samoissa määrin kuin silloin, kun uusia käyttäjiä tulvi verkkoihin”, Heinonen jatkaa.

Suomessa trendi seuraa globaalia suuntaa

Matkaviestinverkkojen tiedonsiirtomäärä kasvaa maailmassa laajemminkin, mutta kasvuvauhti on hidastunut. Kansainvälisen televiestintäliiton (International Telecommunication Union, ITU) tilastojen perusteella kasvu globaalisti oli vuonna 2023 noin 10 prosentin tasolla.

Aasian ja Oseanian alueen maat käyttivät vuonna 2023 globaalista matkaviestinverkon tiedonsiirrosta 63 prosenttia, Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikan osuus oli 14 prosenttia ja Euroopan 11 prosenttia. Euroopan tiedonsiirrosta Pohjoismaiden ja Baltian maiden mobiilitiedonsiirto kattoi 13 prosenttia.

Alueiden välillä on paljon eroa siinä, miten kattavia nopeammat matkaviestinverkot ovat ja miten matkaviestinverkkoa ylipäätään käytetään.

”Suomessa monet kotitaloudet käyttävät matkaviestinverkkoa myös kodin nettinä, kun taas esimerkiksi monissa muissa Euroopan maissa matkaviestinverkkoa käytetään pääosin vain mobiililaitteilla kodin ulkopuolella”, Heinonen täsmentää.

Sähköturvallisuuspäiväkiertue 2025