Suhdannekysely: Talotekniikka-ala on välttynyt lomautuksilta

Sähkö-, tele- ja LVI-urakoitsijoiden sekä sähkösuunnittelijoiden helmikuun suhdannekyselyn vastaajat odottavat asuntorakentamisen pysyvän lähitulevaisuudessa hyvällä nykytasolla, mutta toimisto- ja liiketilarakentamisen pelätään vähenevän entisestään.

Talotekniikka-alalla lomautettuna olevien työntekijöiden määrä on tällä hetkellä vain 3 prosenttia, eli alalla on käytännössä täystyöllisyys. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n suhdannekyselyn vastaajat ennakoivat jopa pientä työvoiman lisäystarvetta tulevan puolen vuoden aikana.

Asunto- ja teollisuusrakentamisen odotetaan pysyvän lähitulevaisuudessa hyvällä nykytasolla. Koronarajoitusten seurauksena suuri osa taloyhtiöiden suunnittelemista saneerauksista on tällä hetkellä pysähdyksissä, mutta suhdannekyselyn vastaajat uskovat, että remontteja saadaan käyntiin kevään yhtiökokouksissa.

Hienoista kasvupotentiaalia nähdään julkisessa uudisrakentamisessa, mutta tässä tilanne vaihtelee suuresti maakunnittain. Sen sijaan vastaajista lähes 60 % arvioi, että toimisto- ja liiketilarakentaminen tulee vähenemään edelleen syksyä kohden mentäessä.

Noin 40 prosenttia vastaajista kertoo tilauskannan pysyneen ennallaan viime syksystä ja 18 prosentilla tilauskanta on kasvanut. Pienentynyttä tilauskantaa raportoi 40 prosenttia vastaajista. Pandemian seurauksena liiketoiminnan kannattavuus on heikentynyt yli kolmasosalla vastaajayrityksistä.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton toimitusjohtaja Kai Puustinen suhtautuu tulevaisuuteen suhteellisen luottavaisesti.

– Etenkin kyselyn avoimista kommenteista on aistittavissa luottamusta siihen, että kyllä tästä selvitään. Tuloksentekokyky kuluvana vuotena riippuu nyt siitä, saadaanko korona nujerrettua. Töitä voi tulla tarjolle runsaastikin sitten, kun koronatulppa poksahtaa auki, Puustinen sanoo liittojen tiedotteessa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!