Ammattiopisto Samiedun Pohjolankadun kampukselle valmistuu syksyllä 2025 aurinkoenergian testiympäristö, joka tulee olemaan sekä opiston että yritysten yhteiskäytössä.
Ensi syksylle valmistellaan myös aurinkoenergian asennuksiin ja käyttöönottoon liittyviä lyhytkoulutuksia yrityksille ja uutta aurinkoenergian tutkinnon osaa Samiedun koulutustarjontaan.
”Aurinkoenergian järjestelmien ja ohjelmistojen kehittyminen sekä komponenttien asennukset vaativat uutta osaamista niin oppilaitoksilta kuin yrityksiltäkin. Testiympäristön rakentaminen ja uudet koulutuksemme vastaavat tähän haasteeseen”, hankkeen vastuuhenkilö ja oppimisympäristöjen asiantuntija Sami Pirhonen kertoo.
Samiedun testiympäristöön rakennetaan uusinta teknologiaa, kuten aurinkoseurain, mökkiaurinkovoimala ja omakotitaloaurinkovoimala sekä asennusympäristö, jossa harjoitellaan oikeaoppista aurinkopaneelien ja muiden komponenttien asentamista.
”Testiympäristössä pystytään vertailemaan erityyppisten aurinkovoimaloiden toimintaa sekä seuraamaan aurinkoseuraimen toimintaa. Aurinkoseurain nimensä mukaisesti seuraa aurinkoa ja sen avulla pystytään maksimoimaan paneeleista saatava hyöty. Tällaisia laitteita on vain harvoissa ammatillisissa oppilaitoksissa Suomessa ja Etelä-Savon alueella ei lainkaan”, Pirhonen kertoo.
Testiympäristö rakennetaan työelämän tarpeiden mukaan
Aurinkoenergian testiympäristön rakentaminen liittyy Samiedun vuonna 2019 aloittamaan kampusohjelmaan, jonka tavoitteena on järkevöittää ja tehostaa olemassa olevien tilojen käyttöä ja lisätä yhteistyötä eri koulutusalojen kesken. Testiympäristön tekniset ratkaisut ja koulutusten sisällöt rakennetaan työelämältä tulleiden tarpeiden pohjalta. Suunnittelussa ja rakentamisessa ovat mukana Samiedun sähkö-, talotekniikka- ja rakennusalojen tiimit sekä yhteistyökumppanit.
”Hankkeessa on mukana kansallisesti merkittäviä toimijoita, kuten Suomen LVI-liitto ry, Sähköinfo oy ja Lumme-energia oy sekä Savonlinnan seudulta Linnan virta oy ja Savonlinnan kaupunki. Mukaan mahtuu vielä muutamia sähköalan ja talotekniikka-alan yrityksiä. Tämä on yrityksille erinomainen mahdollisuus hankkia lisäosaamista ja laajentaa liiketoimintaa, joten kannattaa nopeasti ilmoittautua mukaan”, hankkeessa yritysyhteyshenkilönä toimiva uraohjaaja Ilkka Silvennoinen vinkkaa.
Koulutuksissa ja testiympäristössä keskitytään käytännönläheisesti muun muassa oikeaoppiseen asentamiseen ja asennusturvallisuuteen, mittausdatan ja ohjausjärjestelmien tulkintaan, kiinteistön energiankäytön tehokkuuteen ja ympäristövaikutuksiin sekä energian oikeanlaiseen ja taloudelliseen varastointiin.
Testikampuksen ja uusien koulutuskokonaisuuksien kehittämishankkeeseen saadaan rahoitusta Etelä-Savon maakuntaliitosta Euroopan unionin osarahoittamana. Rahoitusohjelma on ”Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelma 2021–2027”.