Sähkö on energiamurroksen keskiössä

Paimion kaupungintalossa pidetyn SLM 100 -juhlavuoden päätösseminaarin paneelikeskusteluun osallistuivat vasemmalta lukien Elina Engman, Johanna Liipola, Veli-Pekka Nurmi, Anniina Alasaari, Anni Mikkonen ja Patrik Rautaheimo sekä Antti Kosonen.
Paimion kaupungintalossa pidetyn SLM 100 -juhlavuoden päätösseminaarin paneelikeskusteluun osallistuivat vasemmalta lukien Elina Engman, Johanna Liipola, Veli-Pekka Nurmi, Anniina Alasaari, Anni Mikkonen ja Patrik Rautaheimo sekä Antti Kosonen.

Sähköenergia on merkittävässä asemassa pyrittäessä ilmastoneutraaliin Suomeen. Siitä tuli vakuuttuneeksi Paimion Sähkömuseon järjestämässä seminaarissa, jossa alan asiantuntijat toinen toistaan tukien esittelivät eri tuotantomuotojen edistystä.

SM Extra audioartikkelit

Asenne ratkaisee, todettiin 14.11. pidetyn seminaarin lopuksi käydyssä paneelikeskustelussa. Hakeutumalla rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kehityksessä eteenpäin päästään parhaimpiin tuloksiin yhteistyössä monien alaan vaikuttavien tahojen kanssa.

Esillä olleet energiantuotantomuodot olivat ydinvoima, pienydinvoima, tuulivoima, aurinkovoima ja vetyvoima. Mukana oli myös kiertotalous, jota valotti Paimion kaupungin hankekoordinaattori Johanna Liipola. Seminaarin puheenjohtajana toimi Caverion Industria oy:n toimitusjohtaja Elina Engman.

Ydinvoima on taas suosiossa

Ydinvoimasta puhuttiin Suomessa 90-luvulla auringonlaskun alana, mutta nyt se tuottaa yli puolet Suomen sähköenergiasta, Teollisuuden voima oy:n turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi totesi. Monissa muissakin Euroopan maissa katsotaan taas ydinvoiman perään.

Pienydinvoima on vasta kehitysvaiheessa. Parhaimmillaan pienydinvoimalat voisivat toimia lämpövoimaloina. Voimalat tulevat olemaan sarjavalmisteisia ja kooltaan keskikokoisia, Energiateollisuus ry:n asiantuntija Anniina Alasaari kertoi.
Tuulivoima on tehnyt huiman harppauksen marginaalista merkittäväksi energiakentän tukipilariksi. Ja kasvu jatkuu. Voimaloiden tornien korkeus ja siipien pituus sekä teho ovat kasvaneet rajusti. Nykyiset voimalat rakennetaan markkinaehtoisesti ilman tukia, Suomen tuulivoimayhdistys ry:n toimitusjohtaja Anni Mikkonen kertoi.

Aurinkovoima on osoittautunut hyvin sopivaksi Suomen olosuhteisiin ilmastostamme huolimatta ja aurinkovoiman käyttö on kasvanut vauhdikkaasti. Teollisen mittakaavan aurinkovoimaloita Suomessa ei ole yhtään, Lappeenrannan teknisen yliopiston apulaisprofessori Antti Kosonen selvitti.

Vedyntuotanto yhdessä ammoniakin kanssa on kehitteillä Naantaliin tulevassa laitoksessa, joka on vasta luvitusvaiheessa. Toteutukseen päästäneen vasta vuosien päästä, Elomatic oy:n hallituksen puheenjohtaja Patrik Rautaheimo kertoi. Tämäkin laitos tulee tuottamaan sähköä.

Kierrätettävyys on korkealla tasolla

Kierrätettävyydestä paneelikeskustelussa todettiin, että kaikissa esitellyissä tuotantomuodoissa kierrätettävyys on korkealla tasolla. Pisimmälle se on viety ydinvoimassa, sillä jo rakennusvaiheessa on perustettu rahastot purkamista varten. Käytöstä poistetut ydinvoimalat puretaan ja laitoksen paikka maisemoidaan.

”Energiamurros – sähköenergia vihreiden elinolosuhteiden mahdollistajana” oli Sähkölähteenmäen satavuotista historiaa juhlistavan SLM 100 -juhlavuoden päätösseminaari. Seminaariin osallistui 107 henkilöä, joista yli puolet oli sähkö- ja energia-alan opiskelijoita.

Maija Rasila, teksti ja kuva

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!