Onko sähköala muuttumassa?

Juha Lounatvuori.
Juha Lounatvuori.

Kolumni, Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuori.

Yksi asia, joka on muuttunut ja tulee muuttumaan lisää lähitulevaisuudessa, liittyy energiantuotantoon, sillä tuuli- ja aurinkovoima muuttavat alaa pakostakin. Ennen säädettiin tuotantoa ja nyt siirrytään kuluttamisen säätämiseen. Se on iso muutos meidän ajatusmaailmaamme ja tulee vaikuttamaan meihin kaikkiin, osin huomaamattamme. Sähköasennusala ja sen muutokset ovat viime vuosina pitkälti liittyneet ledivalaistukseen ja yleensäkin valaistuksen ohjaukseen ja säätämiseen, hyvä näin.

Paljon on myös puhuttu – ja vähän jo tehtykin –erilaisten automaatioiden hyödyntämisestä niin rakennuskuin infrapuolenkin kohteissa. Tämä kaikki on kuitenkin enemmän tekniikkaa ja sen tuomia hyötyjä.

Sähköasennusala on kuitenkin kokenut melkoista arvon alennusta, mikä tuntuu hämmentävältä, kun tiedämme, että koko talotekniikan osuus on kasvanut ja kasvaa edelleen. Onko tämä jollain tavalla omaa syytämme ja olisiko aiheellista katsoa peiliin? Vai onko tämä seurausta siitä, että tilaajataholla ei ole ymmärrystä? Vai emmekö enää onnistu houkuttelemaan alalle tulevaisuuden osaajia? Uhkaako suomalaisen koulutuksen tason romahdus myös sähköasennusalaa?

Tilaajien ymmärryksen puuttuminen näkyy usein siinä, miten meidät on siirretty aliurakoitsijoiksi entisen sivu-urakoitsijan aseman sijasta. En millään tavalla väheksy muiden alojen toimijoita, mutta on ymmärrettävää, että vaikkapa maalaus- tai lattiaurakoitsija on aliurakoitsijana, mutta miksi myös talotekniikan osalta halutaan toimia näin?

Onneksi on vielä rakennuttajia, joilla on itsellä osaamista ja ymmärrystä siitä, miten tärkeää onnistunut talotekniikka on lopputuloksen kannalta.

”Tilaajien ymmärryksen puuttuminen näkyy usein siinä, miten meidät on siirretty aliurakoitsijoiksi sivu-urakoitsijan aseman sijasta.

Entäs sitten se oman alan peiliin katsominen? Kun kilpaillaan vain hinnalla niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin, on vaikeaa saavuttaa täydellistä onnistumista.

Onneksi niitä onnistumisiakin on, ja sellaisissa kohteissa tilaaja on ymmärtänyt antaa riittävästi aikaa suunnitella ja toteuttaa ja ovat vieläpä maksaneet siitä, että saavat haluamansa.

Sähköala ei palaudu arvostuksessa sille tasolle, missä olemme joskus olleet, ellemme itse omalla osaamisellamme ja tekemisellämme näytä esimerkkiä. Ei se aina helppoa ole. Omistamalla täyssähköauton olet kylän kingi, mutta jos asut sähkölämmitteisessä talossa, niin oletkin pahis. Näin se sama sähkö kohtelee meitä eri tavalla.

Juha Lounatvuori

Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton kunniapuheenjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!