Millennium-teknologiapalkinnon 2024 voittajalla on maailman suurin negatiivinen hiilijalanjälki

Millennium-teknologiapalkinnon 2024 voittanut Bantval Jayant Baliga toimii energia-alan professorina Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistossa Yhdysvalloissa.
Millennium-teknologiapalkinnon 2024 voittanut Bantval Jayant Baliga toimii energia-alan professorina Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistossa Yhdysvalloissa.

Suomalainen miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty professori Bantval Jayant Baligalle hänen innovaatiostaan IGBT:stä (insulated gate bipolar transistor). Sen ansiosta sähkölaitteiden maailmanlaajuista energiankulutusta on pystytty pienentämään radikaalisti.

Sähköurakoitsijapäivät 2024

Innovaation avulla myös autoliikenteen polttoaineenkulutus on merkittävästi pienentynyt liikenteen sähköistymisen myötä. Baliga toimii energia-alan professorina Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistossa Yhdysvalloissa.

Baliga kehitti IGBT:n teknologian 1980-luvulla, ja se on siitä lähtien ollut maailmanlaajuisesti tärkein tehopuolijohdekomponentti, jolla sähköenergian käyttöä on voitu tehostaa ja sen saastuttavuutta vähentää. IGBT:n käyttöönotto ja kehittäminen edelleen ovat mullistaneet energiantuotannon vähentämällä fossiilisten polttoaineiden tarvetta, parantamalla sähkölaitteiden tehokkuutta ja alentamalla tuotannon hintaa.

Palkitun teknologian avulla maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä on voitu alentaa yli 82 gigatonnilla kuluneiden 30 vuoden aikana. Määrä vastaa kaikkea ihmisen tuottamaa hiilidioksidia keskimäärin kolmen vuoden ajalta samalla ajanjaksolla.

IGBT-teknologia säästää energiaa

Palkitun innovaation avulla yhteiskuntien sähköistyminen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen on tehokasta ja kannattavaa. Se mahdollistaa maailmanlaajuisen vihreän siirtymän ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Kaikki tuuli- ja aurinkoenergialaitokset käyttävät IGBT-teknologiaa tuotetun sähkön muuttamiseen kuluttajille ja teollisuudelle sopivaan muotoon. IGBT on keskeinen teknologia sähkö- ja hybridiautoissa sekä suurimmassa osassa muita kuluttaja- ja teollisuuskäytön sähkömoottoreita.

IGBT-teknologia säästää energiaa ja tekee sähkönkäytöstä luotettavaa, minne menemmekin, joka puolella maailmaa: sairaalan röntgen- ja magneettikuvauslaitteissa, keittiön induktioliesissä ja mikroaaltouuneissa, rakennusten ilmastoinnissa sekä esimerkiksi kannettavissa sydäniskureissa, joiden kehittämisen IGBT mahdollisti, ja jotka pelastavat lukemattomia henkiä vuodessa ympäri maailman. Nykyaikaiset IGBT-muuttajat ovat suorituskyvyltään niin tehokkaita, että niitä käytetään lähes kaikissa sähkölaitteissa, joiden teho on 1 kilowatin ja 10 megawatin välillä.

Näkyvyyttä piilossa olevalle teknologialle

”Olen hyvin innoissani saamastani kunniasta Millennium-teknologiapalkinnon voittajana. IGBT on yhteiskunnalta piilossa olevaa teknologiaa, ja olen erityisen iloinen siitä, että palkinto tuo innovaatiolleni huomiota. IGBT on mahdollistanut lukemattomien ihmiskunnan elämänlaatua, mukavuutta ja terveyttä edistävien tuotteiden valmistamisen ympäri maailman, samalla kun sähkönkäytön aiheuttamia hiilipäästöjä on voitu vähentää ja näin hillitä ilmastonmuutosta. Innovaationi havainnollistaa modernin teknologian tuomia hyötyjä ihmiskunnalle”, Bantval Jayant Baliga sanoo.

Forbes Magazine nimesi Baligan vuonna 2016 mieheksi, jolla on maailman suurin negatiivinen hiilijalanjälki.

Baliga kehittää tutkimustiimeineen tällä hetkellä kahta uutta innovaatiota, joiden odotetaan edelleen parantavan energiatehokkuutta aurinkoenergian tuotannossa, sähköautoissa ja tekoälypalvelimissa.

”BASIC-teknologiani (Baliga short-circuit improvement concept) on suunniteltu tarjoamaan ratkaisu muun muassa sähköautojen moottoreiden toiminnassa käytettävien puolijohdekomponenttien huonon oikosulkukestoisuuden parantamiseen. Toinen uusi innovaationi, BIDFET (bi-directional field-effect transistor) puolestaan tulee tehoelektroniikan asiantuntijoiden mukaan mullistamaan jännitettä muuttavat laitteet ja näin tekemään koko energianjakelun tehokkaammaksi ja luotettavammaksi”, Baliga kertoo.