Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa 4. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö.
Kakkosyksiköllä on vuorossa lyhyt vuosihuolto ja ykkösyksiköllä laaja nelivuotisvuosihuolto. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä 51 vuorokautta.
Vuosihuolloissa polttoaineesta vaihdetaan neljäsosa uuteen. Polttoaineenvaihdon lisäksi molemmilla yksiköillä tehdään erilaisia ennakkohuoltotöitä, tarkastuksia, korjauksia ja koestuksia.
”Ydinvoima tuottaa sähköä suurimman osan vuodesta ympäri vuorokauden, mutta kerran vuodessa ydinreaktori on pysäytettävä polttoaineen vaihtoa sekä tiettyjä huolto- ja kunnossapitotöitä varten. Tällä tavalla turvaamme taas häiriöttömän sähköntuotannon tulevan vuoden ajaksi”, Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo kertoo.
Vuosihuoltoon osallistuu voimalaitoksella vakituisesti työskentelevien henkilöiden lisäksi noin 700 urakoitsijayritysten työntekijää.
Mittava käyttöiän jatkon investointiohjelma
Vuosihuollot ovat merkittäviä myös voimalaitoksen pitkäaikaisessa elinkaarenhallinnassa. Valtioneuvosto myönsi Loviisan voimalaitokselle helmikuussa 2023 uuden käyttöluvan, joka on voimassa vuoteen 2050 asti. Se tarkoittaa mittavaa investointiohjelmaa, joka pitää sisällään useita projekteja. Projektikokonaisuudet liittyvät niin voimalaitoksen laitteiden, komponenttien ja järjestelmien uusimiseen kuin myös rakennusten ja infran uudistamiseen. Osa projekteista toteutetaan vuosihuoltojen yhteydessä.
Vuonna 2023 voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,09 terawattituntia (netto), mikä on yli 10 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Fortumissa työskentelee noin 700 ydinvoima-alan ammattilaista, joista noin 560 Loviisan voimalaitoksella. Sen lisäksi voimalaitosalueella työskentelee päivittäin lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää.