Lämpöpumppujen asennukset ruuhkautuneet

Antero Tomson ja Mika Patjas asentamassa ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä. Kuva: Mauri Ratilainen.
Antero Tomson ja Mika Patjas asentamassa ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä. Kuva: Mauri Ratilainen.

Lämpöpumppujen saatavuus on hyvä, mutta monilla paikkakunnilla asentajat ovat täystyöllistettyjä.

SM Extra audioartikkelit

Kesän tulo ja sitä seuranneet helleaallot ruuhkauttivat jäähdyttävien lämpöpumppujen asennukset monella paikkakunnalla. Alalla arvioidaan, että asennusajoista voi olla pulaa myös syksyllä, kun ihmiset havahtuvat tilaamaan energiaa säästäviä lämmitysjärjestelmiä.

Daikinin Suomen-toimitusjohtaja Mikko Ropposen mukaan laitteiden saatavuus on erittäin hyvä ainakin Daikinilla, joka valmistaa lämpöpumput Euroopassa. Sen sijaan asentajilta saattavat loppua kesäajan työpäivät kesken.

”Käytännössä yhden ilmalämpöpumpun asennukseen on varattava päivä. Kun asentajilla on oltava pätevyys kylmälaiteasennuksiin ja myös sähkötyöluvat, niin on helppo ymmärtää, että hellekaudella asennusaikoja ei saa kovin nopeasti. Lämpöpumppujen asennukset voivat ruuhkautua myös syksyllä, kun ihmiset havahtuvat energiaa säästävän lämmitysjärjestelmän tarpeeseen”, Ropponen ennakoi.

Tänä vuonna jäähdyttävien lämpöpumppujen kysyntää on lisännyt kerrostalojen lisääntynyt viilennystarve. Monella työpaikalla tiloja viilennetään kesäkaudella, mutta vain joka kymmenes uusi asuinkerrostalo on varustettu järjestelmällä, joka pitää asuntojen lämpötilan siedettävänä hellekausien aikana.

”Viilentämisen tarpeeseen on havahduttu, kun helleaallot pitenevät ja sekä THL että Valvira ovat neuvoneet ihmisiä alentamaan ajoissa huonelämpötiloja etenkin pitkäaikaissairaiden ja vanhusten kodeissa. Tehokkain ja myös asumismukavuuden kannalta paras jäähdytyslaite on kiinteästi asennettava ilmalämpöpumppu tai viilennysjärjestelmä”, Ropponen sanoo.

Ropposen mukaan useimmissa kerrostaloissa nykyaikaisen, hiljaisen ilmalämpöpumpun ulkoyksikön voi asentaa parvekkeelle, jossa se ei muuta rakennuksen julkisivua. Koska lämpöpumpun asennus vaatii läpiviennin ulkoseinään, on muutostyöhön saatava taloyhtiön lupa ja tehtävä ilmoitus isännöitsijälle.