Kuuntele kesällä Extran artikkeleita

Satu Paavola. Kuva: Juha Jaakkola
Näyttelijä Satu Paavola on lukenut Sähkömaailma Extran artikkeleita nettiin kuunneltavaksi.

Sähköisen lentämisen siiville nousu ja palohälyttimien pitkä kehitys ­– näitä ja muita aiheita voi ensimmäistä kertaa kuunnella Sähkömaailman sivuilta.

”Urakoitsijat ja asentajat viettävät paljon aikaa tien päällä ja työmailla. Ratissa ei räplätä kännykkää eikä hämärässä valaistuksessa tai valoheittimien alla lueta printtilehtiä. Niinpä ajattelin, että kuunneltavat artikkelit sopivat hyvin meidän alallemme”, Sähkömaailma Extran toimituspäällikkö Maria Heinola kertoo.

Heinola kuunteli äänikirjapalveluista useiden lukijoiden ääniä ja valitsi tunnetun näyttelijän Satu Paavolan, sillä hänen äänestään sai metelissäkin selvää. Paavola on lukenut toista sataa äänikirjaa.

”Keskeisintä kaikissa on genrestä riippumatta pyrkiä löytämään yhteys kirjoittajaan; kuulla hänen äänensä tekstistä ja pyrkiä välittämään se. Usein kirjoitustyyli eli se miten kieli, sanat on valittu ja aseteltu, avaa tien kirjailijan mielenmaisemaan.”

Projekti opetti molemmille uutta.

”Lehtiartikkelit ovat aivan oma kirjoittamisen lajinsa niiden tiivistetyn muodon vuoksi. Silti on saatava kirjoittajan tyylistä kiinni, koska muoto vaikuttaa lukemiseen”, Paavola sanoo.

Yllättävää oli se, miten paljon eri sanoja joutui pohtimaan, googlaamaan ja selvittämään, kun ne lausutaan ääneen. Perusenglanti auttaa ja lähtökohtaisesti erisnimet lausutaan kohdemaan mukaan. Muita sanoja sen sijaan sovitellaan suomalaiseen suuhun. Eniten selvittelyä vaativat uudet, sähköiseen lentämiseen liittyvät termit.

”Alan erityisslangi vähän jännitti. Kuulija kyllä poimii väärin lausutut nimet sekä termit ja virheet satavat armotta lukijan laariin. Taustatyöt on siis tehtävä ja onneksi olen saanut hienosti apua tähän”, Paavola kiittelee.

Myös Heinola on ollut tyytyväinen yhteistyöhön.

”Jos ihmiset pitävät audioista, niitä tulee myöhemmin enemmänkin”, hän lupaa.

Kuunneltavat artikkelit löytyvät Sähkömaailmasta.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!