
Kolumni, Tarja Perolainen, opinto-ohjaaja ja ammatillinen erityisopettaja, Sasky Ammatti-instituutti Iisakki.
Sähköala on totuuden edessä: Ikäluokat pienenevät. Pysyykö sähköala kiinnostavana? Saavatko sähköalalle hakijat alasta oikeanlaista tietoa?
Tein kyselyn 1. vuoden sähkö- ja automaatioalan opiskelijoille alan opintoihin hakeutumisesta ja näkemyksistä puolen vuoden opintojen jälkeen. Opiskelijat vastasivat anonyymisti: miksi hakeutui sähköalalle, mistä sai tietoa opinnoista, millaisilla mielikuvilla hakeutui alalle ja mikä on mielekkäintä ja vaikeinta alan opinnoissa. Vastauksia sain 28/32.
Opintoihin hakeutumisessa korostuivat työllistyminen ja hyvä palkka, mutta niitäkin enemmän kiinnostavuus ja mielikuvat alan monipuolisuudesta.
Opinto-ohjaajien merkitys korostui kysyttäessä mistä on saanut tietoa sähköalan opinnoista, työllistymisestä ja alan vaatimuksista. 57 % vastanneista kirjoitti, että OPOlta tai ammattipäivän sähköalan opettajalta.
Minut ainakin osaltaan yllätti se, että hakijoiden joukossa oppilaitosten verkkosivut eivät olleetkaan korostuneet tiedon haussa. Vastauksissa korostuivat realistiset ennakko-odotukset ja niiden toteutuminen. Toisaalta esille tuli myös se, että opintojen alkaessa eräs vastaaja ajatteli sähköalan olevan vielä teoriapainotteisempaa ja muutenkin vaikeampaa.
”Sähköalaa on esitelty realistisesti, mutta onko korostettu liikaa teoreettisuutta?
Vastaajien pohdinnoissa kävi ilmi, että sähköalaa on esitelty realistisesti, mutta onko korostettu liikaa teoreettisuutta? Toisaalta vastauksissa tuli vahvasti esille se, että alkuajan opinnoissa teoreettisuus korostui ja myöhemmin mukaan tuli enemmän käytännönläheisyyttä.
Mielekkäintä ovat hyvät opettajat, mukava oppimisympäristö ja ennen kaikkea käytännön harjoitusten tekeminen — viimeksi mainittu esiintyy lähes kaikissa vastauksissa. Vaikeinta ovat edelleen sähköalan teoriat, jotka kuuluvat oleellisesti alaan ja sen ymmärtämiseen.
Vaikkakin kyselyni oli lyhyt ja se ei täytä millään muotoa tieteellistä tutkimusta, niin uskallan väittää, että olemme tehneet oikeita asioita jo vuosien ajan sähköalan vetovoiman eteen. Niitä tulee jatkaa ja välittää realistista ja oikeata tietoa sähköalasta opinto-ohjaajille, oppilaitoksille, opettajille ja mediaan. Sitä kautta oikeanlainen tietous välittyy hakijoille ja heidän huoltajilleen ja saamme tulevaisuudessakin motivoituneita opiskelijoita sähköalalle.
Kaipaan nimenomaan realistista ja oikeanlaista tietoa eli pysytään sähköalan opintojen ja työelämän faktoissa. Jos luomme vääriä mielikuvia ja siitä jäämme kiinni, niin vanha sananlasku pitänee paikkansa: Hyvä kello kauas kuuluu, paha kello kauemmas.