
VTT ja Oulun satama kumppaneineen ovat käynnistäneet kolmivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa kriittisten järjestelmien – sekä fyysisten että digitaalisten – turvallisuutta ja tilannetietoisuutta.
Satamat ovat kriittisiä solmukohtia liikenneverkostoissa, mikä tekee niiden turvallisuudesta erityisen huolenaiheen. Monimutkaisen ekosysteeminsä vuoksi satamat ovat kuitenkin hyvin vaativia toimintaympäristöjä kokonaisturvallisuuden ja tilannekuvan ylläpidon näkökulmasta. Huoltovarmuudelle merkittävässä hankkeessa VTT ja Oulun satama tekevät yhteistyötä 20 muun kotimaisen ja ulkomaisen toimijan kanssa.
T&K-hankkeen kunnianhimoinen tavoite on tutkia ja kehittää tilannetietoisuuden uusia ratkaisuja, joita voidaan soveltaa turvallisuuden ja resilienssin parantamiseen monenlaisissa kriittisissä ympäristöissä, ei vain satamissa. Sen tavoitteena on lisätä luottamusta ja turvallisuutta vahvistamalla järjestelmien vikasietoisuutta ja palautumista. Näin varmistetaan, että satama voi toipua vikatilanteista nopeasti ja pienentää erilaisten digitaalisten ja fyysisten hyökkäysten riskejä.
”Turvallisen tilannetietoisuuden merkitys on noussut arvoonsa tämän päivän maailmassa, jossa vihamielinen vaikuttaminen on arkipäivää. Siksi täytyy parantaa resilienssiä eli sietokykyä vahvistamalla kriittisten fyysisten ja digitaalisten järjestelmien turvallisuutta ja luomalla luotettava tilannenäkymä. Satama toimii erinomaisena testialustana, sillä se on kuin yhteiskunta pienoiskoossa monipuolisine ja monimutkaisine toimintoineen”, VTT:n johtava tutkija ja hankkeen vetäjä Juhani Latvakoski sanoo.
“Kehitämme satama-alueen digitaalista kaksosta erilaisten sensorien, anturien ja tutkien avulla. Lisäksi erilaiset innovatiiviset seuranta- ja tunnistusjärjestelmät satama-alueen liikenteelle ovat erityisen kiinnostavia. Uudet teknologiat avaavat mahdollisuuksia, mutta tällä hetkellä haasteena on, että ne toimivat pääasiassa erillisinä sovelluksina. Tässä hankkeessa tavoitteenamme on luoda kokonaisvaltainen tilannekuva muun muassa turvallisuuden ja poikkeustilanteiden hallintaan”, Oulun sataman kehityspäällikkö Soila Riutta kertoo.
Kansainvälisen tutkimus- ja kehityshankkeen kokonaisbudjetti on 12,8 miljoonaa euroa. Hanketta rahoittavat mukana olevat toimijat, ulkomaiset tutkimusrahoittajat sekä Business Finland.