Kauppakeskus Lippulaivan energiajärjestelmät palkittiin

Kauppakeskus Lippulaiva sijaitsee Espoonlahdessa.
Kauppakeskus Lippulaiva sijaitsee Espoonlahdessa.

Lippulaiva voitti digitaalisuus ja uuden teknologian hyödyntäminen -kategorian Vuoden kauppakeskusteko 2023 -kilpailussa.

Lippulaivan alla on Euroopan suurin kaupallisen rakennuksen maalämpö- ja viilennyslaitos, joka tuottaa hiilivapaata energiaa keskuksen sekä sen yhteydessä olevien asuintalojen lämmitys- ja viilennystarpeisiin. Myöskään yhtään lämpöä ei päästetä hukkaan, vaan lauhde-energia ja ilmanvaihdon ylijäämälämpö otetaan talteen ja hyödynnetään uudelleen.

Maalämpöratkaisun ansiosta Lippulaivan katolle ei tarvinnut asentaa lauhduttimia, jolloin tilaa jäi viherkatoille ja aurinkopaneeleille – keskuksen katolla on 2 400 m² aurinkopaneeleja ja 3 500 m² viherkattoa.

Lippulaivan fiksu ja oppiva mikroverkko ohjaa ja optimoi rakennuksen energiankulutusta ja -virtoja. Järjestelmän tehtävänä on tunnistaa, milloin sähköntarpeen huiput voidaan välttää ja milloin sähköä voidaan puolestaan varastoida. Verkkoon kytketyllä Lippulaivan energiavarastolla osallistutaan Fingridin säätösähkömarkkinoille ja tasapainotetaan sähköverkon toimintaa.

Palkintotiedote

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!