Oulun yliopisto ja Centria AMK kehittävät virtuaalivoimalaitoksia energiatehokkuuden parantamiseksi.
20 kumppaniorganisaation kansainvälisessä Copower-hankkeessa kehitetään yhteisölähtöisiä virtuaalivoimalaitoksia. Virtuaalinen voimalaitos yhdistää useita pieniä energiantuotantojärjestelmiä yhdeksi hallituksi kokonaisuudeksi, mikä mahdollistaa energian tuotannon ja kulutuksen tehokkaamman tasapainottamisen ilman merkittäviä muutoksia energiainfrastruktuuriin.
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ”Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT)” -tutkimusryhmä ja Centria-ammattikorkeakoulu Kokkolasta pilotoivat ratkaisuja, jotka parantavat energiatehokkuutta ja edistävät uusiutuvan energian laajempaa hyödyntämistä.
Kansainvälinen hanke keskittyy erityisesti Pohjois-Euroopan haja-asutusalueisiin, joissa sähköverkon uudisrakentaminen voi olla kallista ja haastavaa. Virtuaalinen voimalaitos tarjoaa mahdollisuuden lisätä energian tuotannon ja kulutuksen joustavuutta ja luoda paikallisia, omavaraisia energiaratkaisuja. Hankkeen tavoitteena on kehittää viisi erilaista liiketoimintamallia, jotka mahdollistavat virtuaalivoimalaitosten laajan käyttöönoton eri yhteisöissä.
Innovatiivisia pilotointikohteita Suomessa
Hankkeessa toteutetaan konkreettisia pilottikokeiluja, joissa testataan erilaisten virtuaalivoimalaitosmallien toimivuutta käytännössä. Oulun yliopiston tutkimusryhmä kehittää älykästä energianhallintaa erityisesti omakotitaloille ja piharakennuksille, joissa on suora sähkölämmitys. Pilottikohteena on 1980-luvulla rakennettu omakotitalo Limingan Tupoksella, jossa modernisoidaan lämmitysjärjestelmä hyödyntämällä edullisia massatuotettuja komponentteja ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.
”Muutostyöt maksavat arviolta 2 000 euroa, ja niiden odotetaan tuovan huomattavia säästöjä sähkönkulutuksessa ilman, että asumismukavuudesta joudutaan tinkimään. Lisäksi kohteeseen asennetaan aurinkosähköjärjestelmä akustoineen, mikä vahvistaa paikallista energiantuotantoa ja vähentää riippuvuutta valtakunnallisesta sähköverkosta”, projektipäällikkö Markku Kananen Oulun yliopistosta kertoo.
Toinen pilottikohde sijaitsee Toholammilla, jossa Centria-ammattikorkeakoulu kehittää biokaasulaitoksen yhteyteen energiavarastointijärjestelmää. Hankkeessa testataan sitä, miten akkuvarastoinnin ja älykkään ohjelmiston avulla voidaan optimoida maatilan energiankulutusta ja varastoida ylijäämäsähköä hyödynnettäväksi silloin, kun sähkön hinta on korkeimmillaan.
Maatilan biokaasulaitos tuottaa sähköä sekä maatilan omiin tarpeisiin että liikennekäyttöön biokaasuna, ja energiatehokkuuden lisäämisellä voidaan saavuttaa entistä parempi omavaraisuus.