Automaatioteknologiaa maailman suurimpaan datakeskuksen hukkalämmön talteenottoprojektiin

Hukkalämmön kierrätyksen periaate. Yli 75 % konesalin hukkalämmöstä voidaan ottaa talteen. Kuva: Fortum.com.
Hukkalämmön kierrätyksen periaate. Yli 75 % konesalin hukkalämmöstä voidaan ottaa talteen. Kuva: Fortum.com.

Valmet toimittaa Valmet DNA -automaatioteknologiaa Fortumin ja Microsoftin yhteishankkeeseen, jossa datakeskusten hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Hanke on ainutlaatuinen, sillä yritysten mukaan vastaavan mittakaavan konseptia ei ole missään muualla maailmassa.

Automaatioteknologia ohjaa vesi-vesilämpöpumppuja, ilma-vesilämpöpumppuja ja kahta sähkökattilaa kahdella Fortum Power and Heat oy:n lämpöpumppulaitoksella, jotka ovat valmiita Kirkkonummella syyskuussa 2025 ja Espoossa joulukuussa 2025.

Lämpöpumppulaitokset kierrättävät päästötöntä hukkalämpöä kahdelta Microsoftin suunnittelemalta datakeskusalueelta Fortumin kaukolämpöverkkoon. Datakeskusten hukkalämpö kattaa aikanaan 40 prosenttia lämmöntarpeesta verkon alueella. Fortum tuottaa kaukolämpöä Suomessa hiilivapaasti keväästä 2024 alkaen ja hiilineutraalisti ennen vuotta 2030.

”Hukkalämmön talteenottoprojekti Microsoftin datakeskusalueilta on lippulaivahankkeemme, kun muutamme Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmöntuotannon hiilidioksidivapaaksi”, Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan projektijohtaja Teemu Nieminen sanoo.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!