Älyllä vai ilman?

Jan Mattsson.

Kolumni, Jan Mattsson, liiketoimintajohtaja, oy Hedtec ab.

Aloittaessani Hedtecin liiketoimintajohtajana törmäsin pian askarruttavaan haasteeseen; miten uutta teknologiaa saadaan edistettyä markkinaan. Teknologian kehitys on ollut viime vuosina nopeaa ja älykkäät sähkötekniset järjestelmät, automaatio ja digitalisaatio ovat mullistaneet alaa. Tämä kehitys on tuonut esiin osaamispääomapulan, joka näkyy eri puolilla sähköalaa.

Olen opiskellut IT- ja sähköalaa ennen kauppatieteitä ja nähnyt, miten teknologian kehitys on karannut opintosuunnitelmien ulottumattomiin. Perinteisen sähköasentajan osaaminen ei enää riitä, kun järjestelmät integroituvat ja digitalisoituvat.

ICT-verkkojen ja väylätekniikoiden tuntemus on perustaito, jota opetetaan IT-alan koulutuksissa, mutta ei sähköalan koulutuksissa, vaikka kouluilla olisi valmiudet näiden tietojen opettamiseen.

Osaamisen puute näkyy työpaikoilla, kun uutta teknologiaa opitaan vasta työnantajan tai teknologiatoimittajan koulutusten kautta. Se hidastaa järjestelmien käyttöönottoa, heikentää kannattavuutta ja vie resursseja perinteisestä tuloksellisesta tekemisestä.

”Sähköalan peruskoulutukseen on lisättävä IT-alan kursseja.

Alan osaamispääomavaje ja yleinen kulttuuri eivät tue sähköteknisten järjestelmien tuottaman datan hyödyntämistä laajemmassa mittakaavassa, mikä auttaisi päätöksenteossa. Oikein käytettynä data parantaisi toimintavarmuutta ja ylläpidon tehokkuutta, mutta ilman riittävää osaamista hankinnassa ja urakoinnissa elinkaaren tehokkuus jää usein huomioimatta.

Jäämmekö maailman teknologiakilpailussa jälkeen hyödyntämättömien mahdollisuuksien takia?

Uusien järjestelmien käyttöönoton hitaus kilpailluilla markkinoilla jättää katteet alhaisiksi. Järjestelmien
hyödyntämisen hitaus ja tehottomuus vaikuttavat suoraan yritysten tuloksiin ja se hidastaa alan yleistä
kehitystä ja luo paineita vaihtoehtoisten ratkaisujen etsimiseen.

Mielestäni ratkaisun tähän ongelmaan tulee lähteä monitahoisista koulutusohjelmista. Sähköalan peruskoulutukseen on lisättävä IT-alan kursseja. Ammattilaisille on annettava jatkokoulutuksia ja yhdessä meidän on rohkaistava ihmisiä asennemuutokseen elinkaaren aikaisesta tehokkuudesta. Näillä keinoilla voimme ratkaista osaamisongelman ja lisätä myös sähköalan kiinnostavuutta. Otetaan vanhanajan ammattiylpeys takaisin pitämättä liikaa kiinni vanhasta teknologiasta.

Jan Mattsson

Toimistojen uudet, energiaa säästävät valaistusratkaisut Airamilta