Vantaan energian mittariuudistuksessa vaihdetaan ja uusitaan yli 140 000 sähkömittaria. Uusi sähkönmittausjärjestelmä parantaa vianhallintaa.
Mittareiden vaihtourakka aloitettiin maaliskuussa. Tämän vuoden aikana tavoitteena on vaihdattaa 55 000 mittaria. Kokonaisuudessaan työlle on varattu aikaa kahdeksan vuotta.
Nykyistä älykkäämmät mittarit tulevat Aidon oy:ltä ja pitävät sisällään muun muassa HAN-portin (Home Area Network) eli kotiautomaatioliitännän. Vantaan energia sähköverkot oy:n kenttäpalvelupäällikkö Arto Flink ja asiakkuuspäällikkö Janne Hartikainen pitävät uudistusta merkittävänä askeleena energiatehokkuuden ja vianhallinnan kannalta.
– Kun kiinteistössä tulee nollavika, tilanteesta tulee vaarallinen vaihejännitteen noustessa jopa 400 volttiin. Silloin on tärkeää, että saamme siitä tiedon ja voimme välittömästi reagoida tilanteeseen, Flink sanoo.
Reagoinnilla Flink viittaa siihen, että sähkömittarien kytkeminen päälle ja pois onnistuu etänä. Mittari rekisteröi kaiken tiedon ja asiakkaalle tiedotetaan, mikäli hänen sähköntoimituksessaan tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa. Muutoksia nykyisiin mittareihin on useita, joista etäohjattavuus ja automaattikatkaisu ovat asiakkaan kannalta merkittäviä.
Mittari kykenee tarjoamaan laajaa reaaliaikaista tietoa sähkönkulutuksesta. HAN-portti antaa tietoa 10 sekunnin välein muun muassa jokaisen vaihevirran ja -jännitteen arvosta ja näyttää vaihekohtaiset pätö- ja loistehot sekä kumulatiivista rekisteriä. Datasta saatavaa tietoa voidaan hyödyntää moneen asiaan, kuten energiatehokkuuden suunnitteluun ja energiatehokkuustoimiin.
”HAN-portti antaa tietoa 10 sekunnin välein.
Tulevaisuudesta puhutaan vielä varovasti, mutta automaatioratkaisujen kasvaessa voidaan sanoa, että tämä ei jää tähän.
– Tällä hetkellä esimerkiksi autonlatauksen EAC-latausjärjestelmä osaa säännöstellä käytettävän tehon määrää lisäten energiatehokkuutta. Tulevina vuosina uskon, että tämä ilmiö leviää muihinkin laitteisiin, kuten ilmalämpöpumppuihin ja valaisinjärjestelmiin, Janne Hartikainen toteaa.
Uudet sähkömittarit ja palvelut mahdollistavat sähkönkäytön seuraamisen ja hinnoittelun 15 minuutin tarkkuudella. Mittareissa on älyominaisuuksia, joiden ansiosta asukkaat voivat aiempaa paremmin käyttää joustoja eli suunnitella energiankäyttöään hintojen vaihtelun mukaan.
Sampo Kivelä, teksti