Motivan uudessa aurinkosähköjärjestelmien turvallisuusoppaassa käydään läpi aurinkosähköjärjestelmien turvallisuuteen vaikuttavat asiat suunnitteluvaiheesta järjestelmän käyttöönottoon ja huoltoon ja kunnossapitoon.
Aurinkosähkö on helppokäyttöistä ja luotettavaa tekniikkaa. Oikein mitoitettu, asennettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on kustannustehokas ja pitkäikäinen tapa tuottaa puhdasta energiaa.
Aurinkosähköjärjestelmään, kuten muihinkin sähköjärjestelmiin, liittyy kuitenkin tulipalon riski. Aurinkosähköjärjestelmistä alkaneet tulipalot ovat Suomessa hyvin harvinaisia, mutta turvallisuuden varmistamiseksi aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa ja käytössä pitää huomioida monia asioita. Motivan tammikuussa 2021 julkaisemassa Aurinkosähkön turvallisuusoppaassa käydään läpi, miten aurinkosähköjärjestelmän turvallisuutta ylläpidetään koko järjestelmän elinkaaren ajan.
Aurinkosähköjärjestelmän turvallisuuden varmistaminen alkaa aina valitsemalla järjestelmän toimittajaksi luotettava ja asiantunteva yritys, jolla on riittävästi aiempaa kokemusta aurinkosähköjärjestelmien asennuksista sekä asennustöihin vaadittavat luvat.
Aurinkosähköjärjestelmälle tulee aina tehdä käyttöönottotarkastus ennen laitteiston käyttöönottoa. Tilaajan tulee saada käyttöönottotarkastuksesta aina sähköalan ammattilaisen allekirjoittama pöytäkirja.
Laitteiden toimintaa on hyvä seurata aktiivisesti. Jos järjestelmän toiminta poikkeaa normaalista, kannattaa ottaa yhteyttä järjestelmän toimittajaan tai huoltoon. Aurinkosähköjärjestelmän osat tulee myös merkitä asianmukaisilla kiinteistömerkinnöillä ja varoituskylteillä. Esimerkiksi sähkökeskukseen tulee sijoittaa ”Varo takajännitettä” -kyltti, mikäli takaiskun vaara on olemassa.
Caruna oyj:n, Energiaviraston, Helen oy:n ja STEK ry:n rahoittaman oppaan laatimiseen ovat osallistuneet Aurinkoteknillinen Yhdistys ry, Caruna oyj, Energiateollisuus ry, Energiavirasto, Helen oy, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Motiva, Pelastusopisto, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Soleras, STEK ry, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Sähköinfo oy ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.