Uuden lastensairaalan sähköistys oli 20 miljoonan euron urakka

Lastensairaala otettiin käyttöön syyskuussa 2018.
Lastensairaala otettiin käyttöön syyskuussa 2018.

Helsingin Meilahteen syyskuussa avattu Uusi lastensairaala oli poikkeuksellisen mittava hanke myös sähköurakkana. Erityistä oli myös se, että sähköurakoitsija Amplit oy pääsi alusta saakka tasaveroiseksi osapuoleksi mukaan vaikuttamaan projektinjohtomallilla toteutetun hankkeen suunnitteluratkaisuihin.

Sähköurakoitsijapäivät 2024

Enston valmistamat tuplapistorasiat saatiin saman peitelevyn alle.
Enston valmistamat tuplapistorasiat saatiin saman peitelevyn alle.

Terveydenhuoltoala heräsi ahtaaksi ja huonokuntoiseksi käyneen Lastenklinikan ongelmiin vuoden 2011 lopulla, jolloin HUS:n laatima selvitys 1940-luvulla valmistuneesta lastensairaalasta valmistui.

Johtopäätös oli selvä: uuden lastensairaalan tarve oli välitön. Koska budjettirahaa ei valtiolta löytynyt, hanke käynnistyi yksityisellä rahoituksella. Hanketta varten perustettu Uusi Lastensairaala Tukiyhdistys 2017 ry sai kootuksi tavoitteen mukaiset 30 miljoonaa euroa, joka muodosti runsaan kuudenneksen sairaalan alkuperäisestä 160 miljoonan euron budjetista.

Laajuuteen päätettiin lisätä sadan auton paikoitushalli sekä tontin rakennuskelpoiseksi tekemisen kustannukset, jolloin hankesuunnitelman budjetiksi muodostui 175 miljoonaa euroa. Tarkkaan hyödynnetyllä tontilla ainoa mahdollinen parkkitilojen sijoituspaikka oli uuden sairaalarakennuksen alla, joten paikoitustilojen suunnittelu ja rakentaminen oli työmaan tehtävistä ensimmäisiä.

Työmaa käynnistyi kesällä 2014, jolloin projektinjohtourakoitsija SRV Rakennus oy:n lisäksi myös kohteen sähköurakoitsija, helsinkiläinen Amplit oy, oli jo valittu.

– Pääsimme tuomaan omat näkemyksemme yhteiseen projektiin heti alussa. Sen merkitystä sähkötöiden näkökulmasta ei voi liikaa korostaa. Liian usein sähköurakoitsija liittyy mukaan vasta, kun tärkeimmät ratkaisut on jo tehty. Tässä kohteessa toimittiin toisin, mikä näkyy siinä, että sähkötöiden kustannuksia säästyi laadusta tinkimättä. Lisäksi saimme osuutemme valmiiksi pari kuukautta etuajassa, Amplitin tekninen johtaja Tomi Alanen kertoo.

Pilven muotoiset valaisimet ovat sisustusarkkitehdin sekä sähköurakoitsijan ja -suunnitelijan yhteistyön tulosta.
Pilven muotoiset valaisimet ovat sisustusarkkitehdin sekä sähköurakoitsijan ja -suunnitelijan yhteistyön tulosta.

Kiinteistön käyttäjien etu ensisijalla

Sähkötöiden määrällinen ja kustannusosuus on aina sairaalahankkeissa suurempi kuin vaikkapa toimisto- ja liikerakennushankkeissa, koska sairaalatekniikan runsas määrä vaikuttaa myös sähköurakan sisältöön. Uuden lastensairaalan sähkötyöt maksavat runsaat 20 miljoonaa euroa, mikä vastaa prosentuaalisesti sairaalasähköurakoiden vakiintunutta tasoa. Isojen sairaalahankkeiden Meilahdessakin sähköurakka on silti poikkeuksellisen suuri.

– Tämä hanke on kyllä poikennut toteutusmalliltaan muista alueella toteutetuista. Tämä on budjettihintaista tavoitehintaurakointia, Alanen toteaa.

Hän pitää hanketta piirteiltään ”allianssimaisina”, koska tavoite sekä urakoitsijoilla ja suunnittelijoilla että rakennuttajalla on ollut koko hankkeen ajan yhteinen. Kiinteistön käyttäjien etu on ensisijalla.

– Kuvaavaa hengelle oli mielestäni se, että muodollisia työmaakokouksia ei tarvinnut pitää kuin harvakseltaan. Asiat sujuivat täsmällisesti, tai pikemminkin etuajassa, epämuodollisen tehokkaalla toiminnalla sekä koordinoiduilla kokouskäytännöillä, Alanen sanoo.

Amplitin asentaja Sasu Suni viimeistelee valaistusohjauksen kytkentöjä.
Amplitin asentaja Sasu Suni viimeistelee valaistusohjauksen kytkentöjä.

Tuhansia valaisimia ja satoja keskuksia

Erilaisia, pääosin lediteknologiaan perustuvia valaisimia Uuteen lastensairaalaan asennettiin runsaat 10 000 kappaletta. Valaisimet ovat tässä tapauksessa oleellinen osa sisustusarkkitehtuuria. Järkevillä hankinnoilla onnistuttiin saavuttamaan merkittäviä kustannussäästöjä visuaalisesta ilmeestä tinkimättä.

Valaisinten joukossa on päivänvalotehoihin yltäviä 1,2 x 1,2 metrin kokoisia ja pieniä pilven muotoisia ledejä. Pääosan valoista on toimittanut Elektrovalo oy.

Ryhmäkeskuksia Amplitin urakkaan sisältyi puolestaan noin 460 kappaletta. Leikkaussalien ryhmäkeskuksia on kohteeseen toimitettu 13 kappaletta, joissa on hyödynnetty kosketusnäyttötekniikkaa. Kosketusnäytöltä pystytään ohjaamaan leikkaussalin eri toimintoja keskitetysti ja tehokkaasti.

Jotta sähkö- ja muu talotekniikka ja ennen kaikkea sairaalatekniikka toimii kaikissa olosuhteissa sataprosenttisella varmuudella, sairaala on varustettu kahdella yhden megawatin varavoimakoneella. Niidenkin hankinta ja asennus kuului Amplitin sähköurakkaan.

– Määrittelimme hankkeessa yhdessä eri urakoiden välisiä urakkarajoja siten, että saavuttaisimme hankkeelle maksimaalisen hyödyn niin rahallisesti kuin aikataulullisesti. Muun muassa automaation heikkovirtakaapelointi sisällytettiin rakennusautomaatiourakkaan, mutta runkokaapeloinnin hoiti Amplit, Tomi Alanen kertoo.

Pääurakoitsija SRV Rakennus on sähköurakoitsija Amplitin tavoin meritoitunut sairaalaurakoitsija. Tuorein valmistunut sairaalahanke oli Naistenklinikan laajennus Meilahdessa ja lisäksi SRV Rakennus urakoi Tampereella mittavaa sairaalalaajennusta.

– Omakohtaisesti tämä on kyllä sairaalatyömaista mittavin. Jos pitäisi määritellä jokin hankkeen erityispiirre, siihen ei oikein sanoa muuta kuin että erityispiirre on sairaala itse, pohtii työmaapäällikkö Matti Julin SRV:stä.

Hän viittaa pohdinnallaan siihen, ettei sairaalahankkeissa juuri ole toistuvuutta. Erityisesti tämä pätee tähän hankkeeseen, koska kyseessä on Suomen ainoan lastensairaalan korvaava uusi sairaala, jolle on alusta asti asetettu tavoitteeksi olla lajissaan maailman paras. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että sairaalatekniikan laadussa ei voi tinkiä eikä etenkään tilojen toiminnallisuudessa ja viihtyvyydessä.

Alakatto-oivallus helpottaa asennuksia

Sähkö- ja muuhun talotekniikkaan on helppo tehdä tarvittaessa muutoksia työmaalla kehitetyn alakattoratkaisun ansiosta.
Sähkö- ja muuhun talotekniikkaan on helppo tehdä tarvittaessa muutoksia työmaalla kehitetyn alakattoratkaisun ansiosta.

Uusissakin runsaasti tekniikkaa sisältävissä rakennushankkeissa on tavallisena pulmana tekniikalle varattu liian niukka tila. Uudessa lastensairaalassa tämä ongelma on vältetty riittävän suurilla kerroskorkeuksilla.

Sairaalatekniikka asennetaan aina kaikkein viimeiseksi. Vaikka se olisi kuinka yksityiskohtaisesti suunniteltu, on enemmän kuin todennäköistä, että jokin sairaalatekninen yksityiskohta muuttuu sen jälkeen, kun LVISA-asentajat ovat osuutensa ainakin pääosin jo tehneet.

– Mietimme paljon, mikä olisi järkevin tapa varautua tähän. Päädyimme ratkaisuun, jossa alakatto koostuu erillisestä, tekniikkalevynä toimivasta keskilevystä sekä reunapaloista, joihin käytävävalot asennettiin. Näiden välillä on nopeasti umpeen ladottavat alakatto-osuudet, jotka mahdollistavat myöhemminkin tehtävät kaapeloinnit, Alanen kertoo.

Sähkötyöt saatiin valmiiksi huhtikuun lopussa. Uusi lastensairaala avattiin vaiheittain 17. – 26.9.2018. Uuteen sairaalaan keskitetään lasten sairaanhoito Lastenklinikalta, Lastenlinnasta, Silmä-korvasairaalasta ja Töölön sairaalasta. Kaikki Suomen lapsipotilaiden vaativat leikkaukset keskitetään uuteen sairaalaan.

Uusi Lastensairaala

  • Rakennuttaja: Kiinteistö oy Uusi Lastensairaala & Uusi Lastensairaala Tukiyhdistys
  • Rakennuttajatehtävät: Haahtela Rakennuttaminen oy
  • Käyttäjä: HUS-kuntayhtymä
  • Projektinjohtourakoitsija SRV Rakennus oy
  • Sähköurakoitsija: Amplit oy
  • Sähkösuunnittelija: Granlund oy
  • Hankesuunnitelman budjetti: 175 miljoonaa euroa
  • Sähköurakan hinta: runsaat 20 miljoonaa euroa
  • Työmaan aikataulu: kesä 2014 – huhtikuu 2018
  • Bruttoala: 48 000 m2

Vesa Tompuri, teksti
Matti Vuohelainen, kuvat