Teetä ja sympatiaa

Jarmo Töyräs.
Jarmo Töyräs.

Kolumni, LSK Electrics oy:n liiketoimintajohtaja Jarmo Töyräs.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Otsikko lienee ainakin varttuneemmalle lukijakunnalle tuttu jo 1980-luvun puolivälin Liptonin teemainoksesta. Olisikohan tuo ajatus ”teetä ja sympatiaa” myös rakennustyömaille sovellettuna toteutuskelpoinen.

Paljon puhutaan rakennusalan huonosta tuottavuuskehityksestä, vanhanaikaisista toimintatavoista, digitaalisuuden haasteista, jne. Se, mikä harvoin nousee keskusteluissa esille, on vuorovaikutustaidot ja empaattisuus, tai itse asiassa niiden puute. Etenkin empatia eli kyky ymmärtää, mitä toinen ihminen kokee hänen näkökulmastaan, siis itsensä asettaminen toisen henkilön asemaan, on vaikeaa.

Kun rakennusprojekteissa nousee esille ongelmia, me usein reagoimme niihin ärtymyksellä ja vaatimuksilla sen sijaan, että yrittäisimme hyvällä yhteistyöllä ja empaattisuudella ratkaista asiat. Tähän varmasti suomalaisella kulttuurilla on omat vaikutuksensa.

Me suomalaiset emme ole tottuneet ”diskuteeraamaan”, kuten ruotsalaiset kollegamme, joille hieman naureskellen asiasta irvailemme. Mutta olisiko syytä aloittaa ”diskuteerauksen” opinnot?

”Kun ongelmia nousee tietoomme, niitä peitellään niin kauan kuin se on mahdollista.

Projekteissa myös perinteinen päätoteuttaja-aliurakoitsija -asetelma sekä mielestäni hieman vanhentunut YSE-ajattelu tuovat omia mausteita toimintaamme. Kun ongelmia nousee tietoomme, niitä peitellään niin kauan kuin se on mahdollista. Vasta sitten, kun mitään ei ole enää tehtävissä, asiat otetaan esille. Tämä taas juontaa siitä, että jos joku ottaa ongelmia esille heti, kun niitä on näköpiirissä, muut ”haistavat veren tuoksun” ja alkavat esittämään kustannusvaateita tai ainakin pidättää puheoikeuksia.

Uskallankin väittää, että jos käyttäisimme kaiken osaamisemme yhteistyössä esille nousevien ongelmien ratkomiseen, niin saisimme monet niistä helpostikin ratkaistua. Lisäksi työnteko olisi huomattavasti mukavampaa.
Mutta ennen kaikkea uskon, että alan kannattavuus paranisi merkittävästi. Olisiko siis syytä ottaa vuoden 2022 teemaksi vuorovaikutustaidot ja empaattisuus? Hyvää alkanutta vuotta 2022 kaikille rakennusalan toimijoille!

Jarmo Töyräs

Kirjoittaja on LSK Electrics oy:n liiketoimintajohtaja ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n puheenjohtaja.

Uusi määrälaskentaratkaisu Admicom Quantima on julkaistu