Taloelementtien sähköistys on kolmiulotteinen palapeli

Katon putkitus valmistuu kyljellään. Juankosken sähkö oy:n asentajana parikymmentä vuotta työskennelleen Mika Miettisen ja yhtiön toimitusjohtaja Harri Hämäläisen mukaan suuressa tehdashallissa työskentely on sitä mieluisampaa, mitä huonommat kelit ulkona on.
Katon putkitus valmistuu kyljellään. Juankosken sähkö oy:n asentajana parikymmentä vuotta työskennelleen Mika Miettisen ja yhtiön toimitusjohtaja Harri Hämäläisen mukaan suuressa tehdashallissa työskentely on sitä mieluisampaa, mitä huonommat kelit ulkona on.

Tilaelementtitehtaalla rakennus tehdään sähköjä myöten täysin valmiiksi. Näin pystytys onnistuu parhaimmillaan muutamassa päivässä.

Elemenco oy:n suuret tuotantohallit ovat vakuuttava näky pohjoissavolaisen Kaavin taajaman pohjoispuolella. Tilaa tarvitaan, jotta jopa useiden satojen neliömetrien koulut ja päiväkodit pystytään rakentamaan pystytystä vaille valmiiksi tehdashallien seinien sisäpuolella.

Nykyisin kouvolalaisen Elementit-E oy:n omistama Elemenco on valmistanut tilaelementtejä Kaavilla vuodesta 2004 lähtien. Yritys työllistää yhdeksän vakituista työntekijää ja runsaasti alihankkijoita.
Nykyisin kouvolalaisen Elementit-E oy:n omistama Elemenco on valmistanut tilaelementtejä Kaavilla vuodesta 2004 lähtien. Yritys työllistää yhdeksän vakituista työntekijää ja runsaasti alihankkijoita. Kuvassa Porvoon Sannaisiin kesällä pystytetyn koulun elementtejä odottamassa viimeistelyä.

– Suurimman valmistamamme tilaelementin koko on 6 x 14 metriä. Tämä on käytännössä tien päälle ilman erityisjärjestelyitä mahtuvien erikoiskuljetusten maksimikoko. Lisäksi koko vastaa sopivasti tilavan luokkahuoneen kokoa, tehtaan tuotantopäällikkö Jani Vartiainen kertoo.

Käytön johtajan ja Sähkötöiden johtajan päivät tulevat taas.

Moduulit vaativat 3-ulotteista hahmotuskykyä

Yksi Elemencon vakituisista yhteistyökumppaneista on tilamoduulien sähköistyksestä vastaava Juankosken sähkö oy. Kolme henkeä työllistävän yrityksen toimitusjohtaja Harri Hämäläisen mukaan elementtien sähköistys vaatii kolmiulotteista hahmotuskykyä, kun katon putkitukset tehdäänkin pystyasennossa ja palaset liitetään toisiinsa vasta myöhemmin.

– Helpompi se on tehdä putkituksia kyljellään olevaan elementtiin kuin telineillä katonrajassa, mutta piirustusten luku vaatii hahmotuskykyä, kun välillä piirustuksia pitää ajatella peilikuvinakin, Hämäläinen kertoo.

Vuonna 1984 perustetulla Juankosken sähköllä on runsaasti kokemusta myös perinteisistä sähköasennuksista sekä teollisuuden kunnossapitotöistä, kylmälaiteasennuksista, ilmalämpöpumpuista, aurinkosähköjärjestelmistä ja antenniasennuksista.

– Töitä tehdään teollisuudesta maitolaitureihin. Täällä periferiassa ei auta erikoistua yhteen hommaan, vaan pitää taipua monenlaiseen kysyntään ja vastata kaikkiin puheluihin, Hämäläinen sanoo.

Keskukset asennetaan paikoilleen tehtaalla

Porvoon itäpuolella olevaan Sannaisten kylään kesällä pystytettyyn kouluun toimitettiin kaksitoista eri kokoista, Juankosken sähkön Kaavilla valmiiksi sähköistämää suurelementtiä.
Porvoon itäpuolella olevaan Sannaisten kylään kesällä pystytettyyn kouluun toimitettiin kaksitoista eri kokoista, Juankosken sähkön Kaavilla valmiiksi sähköistämää suurelementtiä.

Moduulit rakennetaan tehtaalla mahdollisimman valmiiksi pintamateriaaleja myöten. Myös sähkökeskukset asennetaan paikoilleen ja kytketään mahdollisimman valmiiksi tehtaalla, mutta elementtien läpi menevät kaapeloinnit jätetään pystytysvaiheeseen.

– Täällä on turha lähteä vetämään pitkiä kaapeleita vyyhdelle kuljetuksen ajaksi ja kytkeä niitä sitten pätkinä työmailla toisiinsa. Keskukset kestävät hyvin kuljetuksen, mutta tilaajan aktiivilaitteet asennetaan ja kytketään paikoilleen yleensä vasta paikan päällä valmiiksi asennettuihin liittimiin, Hämäläinen kertoo.

Erityisesti kouluihin asennettavien heikkovirtalaitteiden määrä kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi kulunvalvonnan, sähköisten lukkojen, WLAN-lähettimien ja esitystekniikan johdotukset ja putkitukset tehdään valmiiksi tehtaalla, mutta aktiivilaitteet kytketään paikoilleen vasta työmaalla.

Perinteiset jakorasiat toimivat hyvin

Kouvolalainen Sähkösuunnittelu Kepsu oy vastaa Elemencon valmisrakennusten sähkösuunnittelusta. Yrityksen toimitusjohtaja Joni Kepsun mukaan valmisrakennusten sähköistyksessä pitää kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten sähkönsyötöt ja heikkovirtakaapeloinnit rakennetaan elementtien saumakohtien yli.

Toistaiseksi liitännät tehdään perinteisillä jakorasioilla. Markkinoilla olisi tarjolla myös erilaisia pikaliitinratkaisuja, mutta urakoitsijan vakioituneena toimintatapana perinteiset jakorasiat ajavat vielä hyvin asiansa. Kepsun mukaan tehtaalla tehtävä sähköistys on hioutunut vuosien mittaan ylipäätäänkin varsin optimaaliselle tasolle.

– Aikataulut vaikuttavat tuotantoon, mutta pyrkimyksenä on, että mahdollisimman paljon tehdään valmiiksi tehtaalla ja työmaalle jää vain pakolliset työvaiheet, Kepsu kertoo.

Mikko Arvinen, teksti ja kuvat