Taitaja-kisat hajautettiin 12 paikkakunnalle

Automaatioasennus-sarjassa kilpailutehtävänä oli asentaa nestesäiliön pinnankorkeutta säätelevä PID-säädin käyttökuntoon.
Automaatioasennus-sarjassa kilpailutehtävänä oli asentaa nestesäiliön pinnankorkeutta säätelevä PID-säädin käyttökuntoon.

Yleisö pääsi seuraamaan Taitaja-kisoja tänä vuonna suorina verkkolähetyksinä. Sähkö-, automaatio- ja elektroniikka-alan mestaruudet ratkottiin oululaisen OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikössä 18.−20.5.2021.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Sähköasennussarjan mestaruuden nappasi kesäkuun alussa sähköasentajaksi Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän Novidasta valmistuva lietolainen Niko Lundqvist kovalla 81,27 pisteen tuloksella.

– Semifinaalin kautta pääsin tänne, ja tein niin paljon kuin osasin, Niko analysoi suoritustaan.

Kisassa toiseksi 75 pisteellä sijoittui Eerik Lehtimäki Länsirannikon Koulutuksen Winnovasta.

– Hopea ei ole häpeä, Eerik tuumasi.

Kolmanneksi kisassa sijoittui juukalainen Topi Tuononen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Riveriasta.

Kilpailussa tehtävinä oli tehdä jatkos maakaapeliin ja asentaa toimistotilan sähkökeskus käyttökuntoon ja liittää valaisimet ja pistorasiaryhmät ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmään.

Nikon ja Eerikin mukaan järjestelmän ohjelmointi oli finaalin haastavin vaihe.

– En ole vastaavia juttuja ollut tehnyt ikinä. Siinä piti miettiä ja paljon, Niko kertoi kilpailun jälkeen.

Nuori yrittäjä voitti automaatioasennusten sarjan


Automaatioasennus-sarjan voittaneen Samuli Asikaisen mukaan kilpailutehtävän taajuusmuuttajan nopeuden määrittely haastavuudessaan mielenkiintoinen tehtävä.
Automaatioasennus-sarjan voittaneen Samuli Asikaisen mukaan kilpailutehtävänä ollut taajuusmuuttajan nopeuden määrittely oli kaikessa haastavuudessaan mielenkiintoinen tehtävä.

Automaatioasennus-sarjan voitti lahtelaisen Koulutuskeskus Salpauksen Samuli Asikainen, toiseksi tuli Sarianna Harstela pohjoiskarjalalaisesta Riveriasta ja kolmanneksi Salpauksen Tatu Kumpulainen.

Sähkö- ja automaatioasentajaksi juuri valmistumassa olevan Samulin mukaan kilpailutehtävä oli hankala, mutta juuri siksi mielenkiintoinen.

– Siinä piti ohjata taajuusmuuttajalla kahden vesisäiliön välissä olevaa vesipumppua ja säädellä vedenpinnan korkeutta joko taajuusmuuttajan nopeudella tai venttiilejä avaamalla ja sulkemalla, Samuli kertoo.

18-vuotiaalla Samulilla on riittänyt viime aikoina kiireitä, sillä kilpailuun valmistautumisen lisäksi hän perusti keväällä oman, Sähköasennus Asikainen -nimisen, yrityksen. Sähköurakointioikeuksia hänellä ei vielä ole, mutta tämä ei ole ongelma, sillä Samuli on palkannut entisen opettajansa yrityksen sähkötöiden johtajaksi. Töitä on riittänyt alusta saakka mukavasti.

– Tällä hetkellä minä olen tekemässä kesämökin sähköistystä Heinolassa, mutta kesällä menen tekemään automaatiourakan erään automaatiofirman aliurakoitsijana, niin pääsen tekemään senkin puolen hommia, Samuli kertoo.

Kisoja seurattiin etänä

Elektroniikka ja robotiikka -sarjan voitti kuvan Paulus Kivelä OSAOsta. Toiseksi sarjassa tuli Benjam Partio Riveriasta ja kolmanneksi Jere Niemi Kouvolan seudun ammattiopistosta.

Tämän vuoden Taitaja-kilpailut järjestettiin hajautettuna 12 paikkakunnalle. Tilanteen vuoksi kilpailutapahtumiin ei voitu ottaa yleisöä paikan päälle, mutta lähes 50 eri lajissa järjestettyjä kilpailuja pystyi seuraamaan hyvin verkkolähetyksinä.

Kilpailutallenteet ovat katsottavissa Liveton tapahtuma-alustalla 3.6. saakka. Lähetyksiä pääsee seuraamaan keksimällä itselleen vapaavalintaisen vierailijanimen.

Mikko Arvinen ja Olli Kohonen, teksti
Seppo Kolehmainen/Skills Finland, kuvat

SFS6002 uudistuu