POKE:ssa keskusteltiin työelämän odotuksista ja työharjoitteluista

Heimo Niininen kävi puhumassa ammattioppilaitoksen oppilaille työelämän odotuksista.
Heimo Niininen kävi puhumassa ammattioppilaitoksen oppilaille työelämän odotuksista.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitoksessa keskusteltiin työelämän odotuksista työnantajan näkökulmasta ja annettiin vinkkejä työelämään.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Heimo Niininen Ajansähkö Oy:stä on kohdannut pitkällä urallaan sähköalalla monenlaisia haastattelutilanteita kasvotusten ja lukuisia puhelinkeskusteluita harjoittelupaikkaan liittyen. Tärkeimpinä asioina hän mainitsee ensivaikutelman merkityksen.

”Vain harva hakijoista katsoo silmiin ja kättelee ja se on ensimmäinen vaikutelma, jonka ihminen itsestään antaa. Monelle olenkin sanonut, että kokeillaan uudestaan sisääntuloa, harjoituksen vuoksi. Joskus jopa äiditkin ovat soitelleet ja kyselleet lapselleen työpaikkaa”, Niininen kertoo.

Heimo kuitenkin kannustaa nuoria hakeutumaan rohkeasti alalle ja työn pariin.  Ajansähkö palkkaa tulevana keväänä jälleen muutaman harjoittelijan teollisuuden työkohteeseensa Äänekoskella. Harjoittelun sujuessa mallikkaasti, tarjolla on myös kesäksi töitä.

”Meillä on koko tämän 20 vuoden urani aikana ollut jatkuvasti tavoitteena ottaa harjoittelijoita. Haluamme tarjota järkeviä harjoittelupaikkoja opiskelijoille, tänä keväänä paikkoja on tarjolla teollisuuden rakennusprojektissa. Varaston siivoaminen ei johda mihinkään, eikä palvele lopulta kumpaakaan osapuolta, työnantajaa- eikä opiskelijaa” Heimo, toteaa.

Lisäksi keskusteltiin opiskelijoiden omasta näkemyksestä opittuihin tietoihin ja taitoihin liittyen. Opiskelijat korostivat harjoittelupaikkojen merkitystä, ”hanttihommissa” ei samanlaista oppia saa kuin työmaalla. Työharjoittelulta toivotaan monipuolisuutta ja työnantajille viesti tuntuu olevan se, että kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta tekemällä työtä, opitaan.

Kati Rautiainen, 36 ja Krista Aaltonen, 28, opiskelevat ensimmäistä vuottaan aikuiskoulutuspuolella POKE:ssa. Opinnot aikuiskoulutuksessa kestävät kaksi vuotta, joten nyt ollaan puolivälissä opintoja. Kummallakin on taustaa teollisuuden töistä ja se sai kummatkin innostumaan ajatuksesta opiskella sähköasentajaksi aikuisiällä.

”Työskentelin materiaalinkäsittelyssä pari vuotta, sieltä sain ajatuksen lähteä opiskelemaan sähköalaa. Seuraavaksi meillä alkaa kuuden viikon harjoittelujakso, jossa minun olisi tarkoitus työskennellä automaation kunnossapidon työtehtävissä. Toiveissa on, että samalla työllistyn kesäksi kunnossapidon työtehtäviin”, Krista kertoo lähitulevaisuuden suunnitelmistaan.

Opetuksen tasoon kumpikin ovat olleet tyytyväisiä ja opinnoissa on käytännön läheisyyttä.

”Opettajat täällä ovat ammattilaisia ja osaavat sisällyttää hyvin tarvittavat asiat opetukseen”, Krista sanoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä täysin selvät, mutta ajatus siitä on ehtinyt muodostua kuitenkin. Kati vielä pohtii tulevaisuuden suunnitelmia, Kristalla on selkeämpi ajatus.

”Aikaisemmassa työpaikassani sain jo käsitystä siitä, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa ja täällä se on vahvistunut. Automaatiopuolen parissa työskentely kiinnostaa”, Krista päättää keskustelun.

Sampo Kivelä, teksti ja kuva

SFS6002 uudistuu