Pioneerit: Nikola Tesla oli valon lapsi ja isä

Nikola Tesla

Legendan mukaan Nikola Tesla syntyi synkkänä ukkosyönä vuonna 1856. ”Valon lapsi”, hänen äitinsä sanoi. Hän oli myös sen isä – hänen ideansa synnyttivät valaistut vuosisatamme.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Nuorena Nikola Tesla väsäsi kaikenlaisia hassuja kojeita ja opiskeli niin intensiivisesti, että opettajat kirjoittivat varoituskirjeen hänen isälleen: ”Poikanne vain kokeilee ja lukee, ei syö eikä nuku”.

Hänen ortodoksinen pappi-isänsä pojastaan pappia toivoi, mutta nuorukainen halusi keksijäksi, ja keksijä hänestä tulikin. Se ei ollut ihme sinänsä, sillä jo hänen äitinsä suunnitteli kodinkoneita. Serbiperhe asui silloisessa Itävalta-Unkarissa, nykyisessä Kroatiassa.

Teslan keksinnöt on dokumentoitu huolellisesti: vaihtovirtageneraattori, induktio, Teslan käämi, fluoresoiva valo, lasersäde, langaton viestintä, langaton sähkönsiirto, kauko-ohjaus, robotiikka, röntgensäteet (samaan aikaan kuin Wilhelm Röntgen) – vain joitakin mainitaksemme. Ilman Teslaa meillä ei olisi suurteollisuutta, ei televisiota, ei sähköjunia, eikä langatonta viestintää eikä paljoa muutakaan sähköllä toimivaa.

Neuroottinen nero inhosi karvoja ja persikoita

Teslalla oli omastakin mielestään omituinen mieli. Hän kirjoitti itse omaelämänkerrassaan listan fobioistaan ja pakkomielteistään. Korvarenkaat, helmet, ihmiskarvat ja persikat inhottivat häntä. Hän laski askeleensa ja mittaili syödessään astioiden volyymiä. Lisäksi hänen päivittäisten toimintojensa lukumäärän piti aina olla kolmella jaettavissa.

Mutta mielisairas hän ei ollut. Teslan persoonallisuutta postuumisti analysoinut serbialainen psykologian professori Zarko Trebjes huomauttaa, että neuroosi on vaiva vasta sitten, kun se haittaa työtä ja elämää. Teslan tapauksessa näin ei ollut, pakkomielteet olivat vain osa häntä. Tesla ei itsekään koskaan kokenut tarvitsevansa psykologista apua. Mutta kertokoon hän ajatuksistaan itse:

”Nykypäivän tiedemiehet ajattelevat syvästi eivätkä selkeästi. On oltava järkevä ajatellakseen selkeästi, mutta voi ajatella syvästi ja olla silti melko hullu.”

”En usko, että voimme nimetä montakaan upeaa keksintöä, jotka on tehnyt naimisissa oleva mies.”

”En usko, että ihmissydämen läpi voi kulkea sykähdyttävämpää asiaa kuin se, mitä keksijä tuntee nähdessään aivojensa tuotoksen kuoriutuvan menestykseksi… Sellaiset tunteet saavat miehen unohtamaan ruuan, ystävät, unen, rakkauden, kaiken.”

Nikola Tesla oli vaihtovirran kannattaja

Muutto Yhdysvaltoihin oli dramaattinen. Matkalla Teslan tavarat varastettiin, mutta hän pääsi laivaan, koska hän muisti lipun numeron ja muut tunnusmerkit valokuvamaisen tarkasti. New Yorkiin hän tuli taskussaan pari senttiä ja suosituskirje Thomas Edisonille.

Edison osoittautui häikäilemättömäksi Teslan kohdalla useaan otteeseen. Varsin kuuluisa on anekdootti 50 000 dollarista. Tuolloin ihmisiä kuoli paljon sähköiskuihin, generaattoreita räjähti ja laivojen sähkölaitteistot toimivat miten sattui. Tesla kertoi Edisonille voivansa tehdä laitteistoista turvallisempia, tehokkaampia ja taloudellisempia. Edison lupasi hänelle työstä 50 000 dollarin bonuksen.

Tesla raatoi yötä päivää puolisen vuotta ja onnistui. Kun hän pyysi bonustaan Edison vain nauroi ja tokaisi, että serbi ei tainnut ymmärtää amerikkalaista huumoria, ja tarjosi 10 dollarin palkankorotusta. Tesla sanoi itsensä irti siltä seisomalta.

Edison kannatti tasavirtaa, mutta Teslan mielestä vaihtovirta oli parempi, ja hän voitti kisan. Hänellä oli vaihtovirtageneraattori ja -moottorit kuvina päässään. Kerran hän sai nimittäin kohtauksen, jonka aikana auringonsäteet, kärpäset ja kellojen tikitykset ärjyivät hänelle, ja hän koki esineiden ärsyttävän läsnäolon. Hän makasi hiljaa täydessä pimeydessä, ja kun kohtaus haipui, hänen päähänsä kehittyi vaihtovirtamoottorin tarkka malli.

Kotona kuvia tuli lisää – induktio, yksi- ja monivaihemoottori, virransiirtolaitteistoja. Hän kertoi myöhemmin pyöritelleensä kuvia päässään, eliminoineensa viat ja sitten piirtäneensä ideansa paperille.

Lopulta George Westinghouse osti Teslalta oikeudet vaihtovirtaan ja palkkasi hänet. Aina ilkeä Edison käynnisti valhekampanjan vaihtovirtaa vastaan. Westinghouse puolestaan lähetti täysin valkoisiin puetun Teslan messuille esittelemään voimakkaita valoja ja uusia, vaihtovirralla toimivia laitteita. Kerran hän jopa antoi voimakkaan virran mennä kehonsa läpi, ja katselijat kertoivat kipinöiden sinkoilleen hänen päästään pitkään jälkeenpäin.

Kun vaihtovirta oli hyväksytty standardiksi, Tesla sai suunnitella maailman voimakkaimman vesivoimalan Niagaran putouksille. Se toimi 65 vuotta, ja moni Teslan ratkaisuista on yhä vesivoimaloiden arkipäivää.

Siinä sivussa hän rakensi maailman ensimmäisen radio-ohjatun robotin, pienen veneen, jonka purjehdus newyorkilaisessa puistossa sai yleisön syyttämään Teslaa noituudesta.

Amerikkalaiset pitivät Teslaa outona

Omaperäinen ajattelu – kuten se, että kaikki oleva on valoa, ja että energiaa voitaisiin siirtää langattomasti rajattomia määriä ilmaiseksi, ja että sähköä riittää toisen auringon synnyttämiseen renkaaksi maapallon ympärille, ja että maapallon sisus on täynnä rakkauden ja ilon energiaa, joka näkyy kasveissa – aiheutti, että käytännöllisesti ajattelevat amerikkalaiset kokivat Teslan outona.

Varsinkin koska hän ei himoinnut rahaa. Usein hän antoi patenttinsa pois pilkkahintaan jonkinlaisessa nöyryyden puuskassa. Häntä käytettiin surutta hyväksi, mutta se ei häntä huolettanut:

”En murehdi sitä, että he varastavat ideani, vaan sitä, että heillä ei ole omia”, hän sanoi. ”Minua ei kiinnosta raha, vaan hyvän tekeminen ihmiskunnalle.”

Lauri Dammert, teksti

Uusi määrälaskentaratkaisu Admicom Quantima on julkaistu