Kouluissa ja avokonttoreissa yleistyvien peittoäänijärjestelmien asentaminen on yksinkertaista, mutta järjestelmien käyttöönotto vaatii siihen erikoistuneet ammattilaiset.
Peittoäänijärjestelmä koostuu muutaman metrin välein sijoitettavista pienistä kaiuttimista, keskusyksiköstä, virtalähteestä ja injektoreista. Järjestelmä luo matalan ja tasaisen, ilmanvaihdon ääntä muistuttavan taustakohinan, jonka laajakaistaiset taajuudet on suunniteltu peittämään kauempaa kantautuvan puheen ymmärrettävyyttä.
Yhdysvaltalaisen Cambridge Sound Managementin peittoäänijärjestelmiä maahantuovan Intersonic oy:n myyntipäällikkö Tuomas Tuomiston mukaan järjestelmiä asennetaan kasvavassa määrin avokonttoreihin, kouluihin ja esimerkiksi terveydenhuollon vastaanottotiloihin yksityisyyden ja keskittymiskyvyn parantamiseksi. Peittoääni toimii parhaiten suhteellisen hiljaisissa tiloissa.
– Jos tila on hyvin meluisa, peittoäänijärjestelmä ei ratkaise tätä ongelmaa. Yleensä avokonttoreiden ongelmana on pieni jälkikaiunta-aika ja liiallinen hiljaisuus. Tällöin kuulija kiinnittää huomiota kaukana käytäviin keskusteluihin tai kun kynä tipahtaa lattialle. Tähän peittoäänellä voidaan vaikuttaa, Tuomisto kertoo.
Järjestelmällä voidaan toistaa myös musiikkia
Modernien avokonttoreiden akustiikkaa pehmennetään tyypillisesti matoilla, akustiikkalevyillä ja verhoilluilla huonekaluilla. Näin saadaan aikaiseksi rauhallisen hiljainen ääniympäristö, mutta tilanteen kääntöpuolena on se, että ihmisten keskustelut ja puhelut erottuvat todella selkeästi.
Peittoäänen avulla puheen häiritsevyyden sädettä kuulijan ympärillä voidaan vähentää muutamiin metreihin ilman, että ääni häiritsisi kasvokkain tapahtuvaa kommunikointia. Normaali peittoäänen voimakkuus on noin 38 – 40 desibeliä, mikä muistuttaa tasaista ja matalaa ilmastoinnin ääntä.
Peittoäänenä voidaan käyttää myös esimerkiksi luonnon ääniä, mutta esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulun Akustiikkalaboratoriossa tehtyjen tutkimusten mukaan tasainen taustakohina kiinnittää selvästi vaikkapa linnunlaulun ääntä vähemmän huomiota.
Cambridge Sound Managementin peittoäänijärjestelmän kautta voidaan toistaa myös kevyttä taustamusiikkia tai kuulutuksia, mutta poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmille asetettuja vaatimuksia se ei täytä.
Peittoääni ei ole vastamelua
Peittoäänellä tarkoitetaan tilaan lisättävää ääntä, jolla pyritään peittämään muita äänilähteitä. Siihen ei kuulu esimerkiksi vastamelujärjestelmissä käytettäviä mikrofoneja.
Peittoäänijärjestelmän asentaminen on periaatteessa yksinkertaista, mutta järjestelmän suunnittelussa ja erityisesti käyttöönotossa on osattava kiinnittää huomioita tilojen akustiikkaan ja käyttötarpeisiin. Tasaisen peittoäänikentän ja muutenkin toimivan lopputuloksen varmistamiseksi Intersonic vaatii, että järjestelmän toiminta säädetään kohdilleen äänitasomittareiden avulla, ja että yrityksen myymien laitteiden käyttöönotto jätetään yrityksen hyväksymille yhteistyökumppaneille.
Yrityksen valtuutettuina suunnittelu- ja käyttöönottokumppaneina toimivat tällä hetkellä 4-Business, Audico Systems, BLC-turva, Caverion ja Oulun seudun tele & audio.
Lisätietoja uudesta ST-kortista
Peittoäänijärjestelmän suunnitteluohjeet julkaistiin helmikuussa ST-kortistossa. Uusi ST-kortti 631.15 keskittyy peittoäänijärjestelmän käyttötilanteiden, laitteiden ja sähköakustisten ominaisuuksien toiminnalliseen ja tekniseen kuvaukseen. ST-kortistossa on julkaistu myös useita muita äänentoistojärjestelmien suunnitteluohjeita.
Mikko Arvinen, teksti ja kuva