Operaattorit testaavat 5G-drooneja

Elisa järjesti 5G-droonin esittelylennon Olympiastadionilla 26.7. 5G-verkko mahdollistaa droonien etäohjauksen ja hyvälaatuisen videokuvan lähettämisen, mutta 5G-verkon käyttö droonien ohjaukseen on vielä tiukasti säädeltyä.

Vertical Hobbyn toimitusjohtaja Antti Lipasti ja Elisan IT-tukihenkilö Vesa Hassinen vastasivat Olympiastadionilla järjestetyn 5G-droonin esittelylennon toteutuksesta. Kuva Mikko Arvinen.
Vertical Hobbyn toimitusjohtaja Antti Lipasti ja Elisan IT-tukihenkilö Vesa Hassinen vastasivat Olympiastadionilla järjestetyn 5G-droonin esittelylennon toteutuksesta.

Drooneihin erikoistunut Vertical Hobby ja Elisa selvittävät yhdessä drooneihin perustuvan jakeluliiketoiminnan käynnistämismahdollisuuksia. Käytännössä asiassa puhutaan toistaiseksi teoriatason pilotista, mutta Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen uskoo droonijakelun tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Syksyn Onnimarkkinat ovat alkaneet!

– Suomi on yksi maailman johtavista maista uusien drone-palvelujen kehittämisessä. Elisan 5G varmistaa lentoautomaation tietoturvan ja toiminta-alueen, joka kattaa 90 % suurten kaupunkien väestöstä, Pentikäinen sanoo.

Droonien käytölle on asetettu kuitenkin runsaasti rajoituksia erityisesti asutusalueilla. Vertical Hobbyn toimitusjohtaja Antti Lipastin mukaan tiukimmat määräykset koskevat ilman ohjaajaa suoritettavia autonomisia lentoja ja droonien BVLOS-lennättämistä näköyhteyden ulkopuolella (Beyond Visual Line of Sight).

– BVLOS-lennot vaativat vaara-alueen luomisen. Olemme tehneet näitä lentoja Helsingin Lauttasaaressa ja Espoon Otaniemessä. Tuleva U-Space järjestelmä, joka yhdistää drone-ilmailun ja miehitetyn ilmailun, tulee helpottamaan tilannetta. Tämä ”dronejen lennonjohto” ohjaa silloin lentoja ja järjestelmältä pyydetään lentolupaa paikasta a paikkaan b. Tämä tulee käytännössä vaatimaan 4G-/5G-yhteyksiä droneihin, sillä niiden tulee ilmoittaa sijaintinsa järjestelmälle ja niitä tulee voida uudelleen ohjata esimerkiksi silloin, jos hälytyskäytössä oleva drone vaatii saman ilmatilan, Lipasti kertoo.

Tutustu Sähköinfon verkkokursseihin =>

5G-verkon lyhyt viive mahdollistaa droonien ohjaamisen lisäksi hyvälaatuisen videokuvan lähettämisen. Tällä hetkellä matkaviestinverkon taajuuksien käyttö miehittämättömien ilma-alusten ohjaukseen on vielä lähtökohtaisesti kielletty. Tavallista radiosignaalia hyödyntävät droonit on suhteellisen helppo pudottaa tarvittaessa erilaisilla häirintälaitteilla, mutta Lipastin mukaan 5G-verkon suojaus on niin vahva, että sen häirintään tarvittavia laitteita löytyy lähtökohtaisesti vain valtiotason toimijoilta.

– Tavallisia kuluttajadroneja häiritsevät laitteet, mitä poliisillakin on käytössä, eivät pääse 5G-droneihin kiinni. Sen sijaan vielä harvalukuiset 5G-dronet vaativat operaattorin ja Traficomin toimintaluvat, minkä avulla yhteys voidaan ohjata tarvittaessa poliisin hallintaan, mikäli huomataan, että drone on väärässä käytössä, Lipasti kertoo.

Droonit sopivat Lipastin mukaan erinomaisesti myös viranomaiskäyttöön.

– Itsenäisesti lentävät dronet ennättävät myös kaupungeissa monta kertaa nopeammin paikalle kuin ajoneuvot, ja voivat antaa tilannekuvaa saapuvalle partiolle, jotta tehtävään voidaan valmistautua jo matkalla. Aasiassa on jo sammutusdroneja, jotka voivat suorittaa ensisammutuksen jo ennen palokunnan saapumista.

Olympiastadionilla lähetyksen alussa nähtiin perinteinen demoefekti kun drooni ei saanut riittävän vahvaa ja varmaa signaalia lentoonlähtöön parkkipaikan ympärillä olleiden teräsrakenteiden keskellä. Ongelma korjautui siirtämällä kone parkkipaikan keskelle.

– Kenraaliharjoituksessa yhteys toimi hyvin, mutta varsinaisella lennolla vieressä oli toinen dronen ohjaaja, jonka radiolinkki ilmeisesti häiritsi linkkiä sen verran, ettei se toiminut kunnolla esteiden yli.

Lopulta kaikki toimi kuitenkin niin kuin pitääkin, ja tapahtumaa sponsoroineen makkaravalmistajan herkkupaketti saatiin lennätettyä stadionilla odottaneelle grillauspaikalle.

Telia sponsoroi lokakuussa Helsingin messukeskuksessa pidettävän Assembly-tapahtuman yhteydessä järjestettävää droonien tarkkuuslentokisaa. Kilpailussa yhtenä tehtävänä on lennättää drooni vaativat esteradan läpi pelkästään 5G-verkon kautta lähetettävän videokuvan avulla.

– Olemme olleet jo kaksi vuotta mukana tutkimassa turvallisen drooniliikenteen kehittämistä Suomeen. Tämä kisa tarjoaa erinomaisen näyteikkunan siihen, mihin kaikkeen droonit tänä päivänä pystyvät, Telian kehityspäällikkö Arttu Rantala kertoo yhtiön tiedotteessa.

Mikko Arvinen, teksti ja kuva

Droonin lentovideo Olympiastadionin tapahtuman sponsorin Youtube-kanavalla

Drone Tournament 2021 -kilpailun esittelysivut