Olympiastadionin kenttävalaistus UEFA:n vaatimusten mukaan

Helsingin Olympiastadion avattiin mittavan peruskorjauksen jälkeen elokuussa 2020. Hankkeessa maan alle louhittiin uusia tiloja kahteen kerrokseen. Kuva Matti Immonen.
Helsingin Olympiastadion avattiin mittavan peruskorjauksen jälkeen elokuussa 2020. Hankkeessa maan alle louhittiin uusia tiloja kahteen kerrokseen. Kuva Matti Immonen.

Olympiastadion mittavassa saneerauksessa kenttävalaistuksen vanhat monimetallilamput vaihtuivat ledeihin. Valaistus toteutettiin kansainvälisen yleisurheiluliiton ja Euroopan jalkapalloliiton tiukkojen normien mukaan.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Peruskorjatulla Olympiastadionilla on varauduttu yleisurheiluun maailman huipulla ja Euroopan korkeimman tason jalkapallo-otteluihin. Stadionin kenttävalaistus täyttää kansainvälisen yleisurheiluliitto WA:n (World Athletics) olympialaisille ja MM-kisoille asettamat valaistusvaatimukset sekä Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n (Union of European Football Associations) korkeimman Elite A -tasoluokituksen vaatimukset.

Valaistustarpeet perustuvat pitkälti TV-yhtiöiden esittämiin toiveisiin.

– Urheilutapahtumien televisionti asettaa vaatimuksia muun muassa valon määrälle, tasaisuudelle ja väriominaisuuksille. Olympiastadionin kenttä on valaistu järeillä ledivalonheittimillä, joiden suuntaus oli tarkkaa työtä, sanoo Sitecon asiakkuuspäällikkö Sami Laakso.

Valonheittimet sijoitettiin katsomoiden uusien puurimakatosten alapinnan valouriin. Poikkeuksena A-katsomo, jossa valaisimet ovat Museoviraston suojeleman betonilipan yläpuolella ja lipan valokiskossa. UEFA:n Elite A -tasoluokitus edellyttää, että vaakatason valaistusvoimakkuus on 2 000 luksia metrin korkeudella kentän pinnasta. Minimi- ja maksimivalaistusvoimakkuuden suhteen tulee olla yli 0,5 ja minimin ja keskimääräisen vastaavasti yli 0,7.

– Lisäksi pystytason valaistusvoimakkuuden tulee olla metrin korkeudella neljään ilmansuuntaan 1 500 luksia ja täyttää omat tasaisuusvaatimuksensa. Pystypintojen valaistus vaikuttaa TV-kuvaukseen. Määräyksillä halutaan varmistaa, että 8K-tasoinen kuva säilyy tarkkana myös hidastuksissa, Laakso sanoo.

Kenttävalaistuksen värilämpötila on 5 700 kelviniä

Osa kenttävalaistuksesta on varmistettu varavoimalla sähkönsyötön häiriötilanteissa. Kuva Matti Immonen.
Osa kenttävalaistuksesta on varmistettu varavoimalla sähkönsyötön häiriötilanteissa. Kuva Matti Immonen.

WA edellyttää, että kentän pystytason valaistusvoimakkuus 1,5 metrin korkeudella on 1 800 luksia pääkameraa kohti. Tämä mahdollistaa hyvälaatuisen TV:n hidastuskuvan, kunhan vielä valaistuksen tasaisuusvaatimukset täyttyvät. Stadionin kenttävalaistusta ohjaa DMX-järjestelmä, jonka käyttöpaneeleihin on esiohjelmoitu erilaisia valaistustilanteita.

UEFA edellyttää, että tällöin valaistusvoimakkuus saa laskea korkeintaan 1 000 luksiin ja pystytason valaistusvoimakkuuden on oltava pääkameran suuntaan vähintään 600 luksia. Tämä hoituu 94 valonheittimen avulla.

Olympiastadionin kenttävalaistuksen värilämpötila on 5 700 kelviniä. Valon värintoisto on Euroopan yleisradiounionin (EBU) vuonna 2012 määrittämän TLCI-indeksin (Television Lighting Consistency Index) mukaan 96. Kun yleinen värintoistoindeksi CRI perustuu kahdeksan vertailuvärin silmämääräiseen arviointiin, on TLCI:n taustalla 24 eri värin spektrometrimittaukset.

– TLCI-indeksillä mitataan yleistyvän ledivalaistuksen kykyä toistaa värejä mahdollisimman luonnollisina ja oikein. Kun TLCI on välillä 85-100, ei TV-kameroita tarvitse värikorjata. Esimerkiksi loistelampuilla TLCI on luokkaa 50, Laakso toteaa.

Valaistusmittauksissa kului pitkä yö

Kenttää valaisevat katsomokatosten alapinnan valouriin asennetut valaisimet, joiden suuntaus oli tarkkaa työtä. Kuva Matti Immonen.
Kenttää valaisevat katsomokatosten alapinnan valouriin asennetut valaisimet, joiden suuntaus oli tarkkaa työtä. Kuva Matti Immonen.

Kenttävalaistus on toteutettu 2 000 watin ledivalonheittimillä, joiden valovirta on 300 000 luumenia. Asentajien käsivoimat olivat koetuksella, kun isokokoinen valaisin painaa 30 kiloa ja sen liitäntälaite 10 kiloa.

– Asennukset tehtiin isolla kuukulkijalla, jonka kori ylettyi juoksuradalta katsomokatokseen. Valaisimet esivalmisteltiin maan tasossa niin pitkälle kuin mahdollista, jotta tekeminen ylhäällä pahoissa paikoissa jäi minimiin, sanoo Assemblinin projektipäällikkö Roope Mutenia.

Kun kaikki 246 valaisinta oli asennettu paikoilleen, suunnattiin jokainen niistä erikseen.

– Kentällä ja juoksuradalla oli mittapisteet suuntausta varten. Toinen asentaja oli kuukulkijan korissa ja toinen kentällä mittapisteiden luona. Valonheitin suunnattiin kohdistustyökalulla, jonka jälkeen valaisimen pultit kiristettiin, Mutenia jatkaa.

Olympiastadionin kenttävalaistuksen toteutuminen suunnitellun mukaisesti tuli osoittaa valaistusvoimakkuusmittauksilla. UEFA vaatii, että kenttä jaetaan mittauksissa 96 pisteen ruudukkoon. Jokaisessa pisteessä mitataan metrin korkeudelta vaakatason valaistusvoimakkuus sekä pystytason valaistusvoimakkuus neljään ilmansuuntaan.

Mittauslukemia kertyy yhteensä 480. WA puolestaan edellyttää, että valaistusvoimakkuus mitataan kentän ja juoksuratojen tasosta 155 eri pisteestä. Lisäksi pystytason luksit tulee mitata 1,5 metrin korkeudelta pääkameran suuntaan.

– Mittauksissa vierähti kaksi pitkää yötä. Niitä on tarpeen tehdä jatkossakin, sillä molemmat liitot vaativat vastaavat mittaukset aina tietyin väliajoin, Laakso kertoo.

Marjukka Puolakka, teksti

Uusi määrälaskentaratkaisu Admicom Quantima on julkaistu