Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 8/2021.
Hädin tuskin kesähelteet ovat hellittäneet, kun päälle on tulossa varsin kuuma syksy. Rakennuksilla pitää kiirettä ja loppuvuoden aikana sähkömiehillä näyttäisi olevan työmaita melkoisesti. Eikä meno tunnu vielä hiipuvan, mikäli rakennusviranomaiset pysyvät rakennuttajien vauhdissa.
Koronapandemian vaikutus markkinaan taitaa olla alallemme loppujen lopuksi positiivinen. Muutoksia tulee, toimistoja remontoidaan vuokralaisten muuttuneisiin tarpeisiin. Uutta rakennetaan ja kotitalouksissa etätöiden aiheuttamat tarpeet antavat nekin pienen lisän tekemisiin. Töitä siis näyttäisi olevan, mutta millä hinnalla?
Kustannukset ovat korkealla, eivät pelkästään raaka-aineiden osalta, vaan myös työnantajan lisäkuluissa. Urakoitsijat ovat maksaneet koronaepidemiasta uudelleenjärjestelyjen, karanteenien ja testien kautta jo melkoisen paljon. Eikä poikkeustilaan näytä tulevan muutosta. Uudet virusvariantit ja mahdolliset uudet rokotuskierrokset saattavat häiritä työntekoa vielä pitkään, sähköurakointia kun ei voi tehdä täysin etänä.
Ensi vuosi näyttää markkinan osalta kohtuullisen hyvältä, mutta epävarmuustekijöitä on vielä roppakaupalla. Täydellinen selviäminen koronapandemiakriisistä kestää yllättävän kauan, toivottavasti kaikkien kärsivällisyys riittää. Niillä aloilla, jotka ovat selvinneet pandemiasta kohtuullisen kuivin jaloin, on myös velvollisuus pitää talous liikkeessä mahdollisimman hyvin, jotta koko yhteiskunnan toipuminen olisi ripeää hetken koittaessa.
Jatkuvan etätyöskentelyn on raportoitu aiheuttavan monelle jo henkisiä ongelmia. Vaikka osalle etäily sopiikin hyvin, erityisesti nuoriso on alkanut oirehtia. Kaiken muun kiireen keskellä, muistetaan ottaa nuoret nyt erityisesti huomioon, meillä ei ole varaa menettää tulevaisuuden tekijöitä.
Kai Puustinen
Sähkömaailman päätoimittaja