Kielitaitoinen asentajaopiskelija haluaa maailmalle

Ammattiopisto Samiedussa Savonlinnassa opiskelevalla Nikita Polechtchoukilla on kokemusta sähköalan töistä sekä Suomessa että Ranskassa. Useampaa kieltä hallitseva Polechtchouk haluaa valmistuttuaan pyrkiä varusmiespalveluksen jälkeen vielä insinöörin opintoihin.

Parhaillaan viimeistä vuottaan sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoa opiskeleva Nikita Polechtchouk, 18 v, on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ja asuu opiskelupaikkakunnallaan.

– Sähköala kuulosti mielenkiintoisimmalta ja siitä pääsee eteenpäin eri tekniikoiden, kuten robottien, autojen ja turvajärjestelmien, kehitystyöhön. Suurin osa luokastani hakeutui samaan kouluun myös sähköalan opiskeluun, hän perustelee valintaansa.

Ranskan kieli mukana kaksoistutkinnossa

Nikita tähtää kaksoistutkintoon, sillä hän opiskelee myös lukiossa, tosin vain ranskaa. Harvinaisemman kielen valintaan oli hyvä käytännön syy.

– Kaikki tytöt tykkäävät ranskan kielestä, jota harvat osaavat ja päätin vain yrittää sen oppimista, Nikita perustelee valintaansa.

Hän olisi halunnut opiskella ranskaa jo yläasteella, mutta se ei silloin ollut mahdollista. Kielten opiskelu on Nikitan mukaan hänelle melko helppoa; suomen ja venäjän lisäksi hän hallitsee myös englannin ja ranskan. Kielitaitoaan Nikita on saanutkin sitten hyödyntää myös käytännössä ulkomailla.

Silti on erikoista, että hän uskaltautui lähteä keväällä yksin opiskelijavaihtoon vajaan 100 000 asukkaan La Rochellen satamakaupunkiin länsi-Ranskaan. Yhdeksän viikon mittaisessa vaihto-opiskelussa Polechtchouk pääsi näkemään ja itsekin rakentamaan jahtialusta Dufour Yachtsin kahdella eri tehtaalla ihan alkuvaiheesta sen loppusilaukseen asti.

– Ensin tein puutöitä, sitten sisustusta, jonkin verran sähkötekniikan asennusta, kuten radion, näyttöjen ja valaistuksen, GPS-järjestelmän sekä moottorin ja potkurin asennusta ja lopuksi kansiosien ja purjeiden kiinnitystä. Maalaamaan en päässyt, hän muistelee työtehtäviään.
 

Sähköautojen kehittäminen kiinnostaa tulevaisuudessa

Nikita kertoo, että ensimmäisinä vuosina vaikeinta opiskelussa oli fysiikan sääntöjen oppiminen ja nykyään piirikaavion piirtäminen ihan alusta lähtien. Helpoimmasta päästä hänelle on ollut teollisuusrobotin ohjelmointi ja hydrauliikka. Opintoihin kuului myös kahden kuukauden mittainen teollisuusrobotin ohjelmointikurssi kappaletavara-automaatiotutkinnon osaa varten.

Työharjoittelupaikat löytyivät opettajien kautta ja harjoitteluosuudet on pääosin tehty, mutta vielä hänen pitää hankkia työkokemusta hieman lisää oppisopimuksen kautta.

Nikitan aikomuksena on valmistuttuaan ensi vuonna suorittaa ensin varusmiespalvelus ja jatkaa vielä sen jälkeen opiskeluaan jossain ammattikorkeakoulussa.

– Ajatuksenani on hakeutua opiskelemaan sähköinsinööriksi johonkin isompaan kaupunkiin ulkomaille tai Helsinkiin. Mielenkiintoista olisi sitten työelämässä päästä kehittämään sähköautoja, hän kaavailee.

Ari Uusitalo, teksti
Simo Turtiainen, kuva

Sähköurakoitsijapäivät 2024