Kerrostalo voi valmistua jopa alle yhdeksässä kuukaudessa

Coflow’n Jari Lehtisen ja Jan Lundin mukaan yrityksen toiminnan tehostaminen perustuu kokemuksesta oppimiseen. Jos kohteet tehdään joka kerta samalla tavalla, prosessia saadaan hiottua kerta kerralta nopeammaksi. Kuva: Mikko Arvinen.

Esivalmistuksen lisääminen tarjoaa parhaan mahdollisuuden rakentamisvauhdin kiihdyttämiseen.

Äly on valttia valaistuksessa audioartikkeli

Rakennustieto oy järjesti marraskuun lopussa Helsingin Kampissa kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille suunnatun pyöreän pöydän keskustelutilaisuuden ”Miten asuinkerrostalo toteutettiin 14 kuukauden sijasta 9 kuukaudessa?”

Tilaisuuden keskiössä oli rakennusyhtiö Coflow oy:n toimitusjohtaja Jari Lehtisen ja perustajaosakas Jan Lundin esitys, jossa he paljastivat salaisuutensa siitä, miten Koy Järvenpään Myllytie 14:n 6-kerroksinen kerrostalo onnistuttiin rakentamaan vain yhdeksässä kuukaudessa, eli jopa kolmanneksen tavanomaista nopeammin.

Suurin salaisuus piilee rakennuksen keskelle pinotuissa kylpyhuonemoduuleissa, joihin kaikki talotekniikkanousut ja huomattava osa tekniikasta on liitetty.

Coflow’n käyttämissä, hämeenlinnalaisen Flow Modules oy:n valmistamissa kylpyhuone- ja talotekniikkaelementeissä kylpyhuoneen sisäpuoli on rakennettu täysin valmiiksi sähköistystä ja huoneistokohtaisia ilmanvaihtokoneita myöten, minkä lisäksi kylpyhuoneen seinän taakse sijoitettavan keittiön LVI-putkitukset on tehty valmiiksi.

Sähkökeskus sijoitetaan moduulin ulkoseinustalle kylpyhuoneen oven viereen valmiiksi tehtaalla, mutta vielä toistaiseksi muut kuin kylpyhuoneen sähköt vedetään keskuksesta työmaalla.

– Tavoitteenamme on nostaa esivalmistuksen taso mahdollisimman suureksi. Vanhan opin mukaan työn vieminen tehtaalle tehostaa työtä 30 prosenttia ja laskee 30 prosenttia kustannuksia. Myös kaikkia työmaalla tehtäviä töitä pitää viedä jatkuvasti eteenpäin tuotekehityksen keinoin esimerkiksi liitosmenetelmiä kehittämällä. Me vietämme paljon aikaa työmailla ihan vain miettiäksemme, miksi näihinkin työvaiheisiin kului taas näin paljon aikaa, Lehtinen kertoo.

Järvenpään kohteessa teknisestä varustetasosta ei ole tingitty, vaan huoneistot on varustettu esimerkiksi KNX-pohjaisella kotiautomaatiojärjestelmällä. Kiinteistön katolla on sata aurinkopaneelia, joista saatavaa sähköä hyödynnetään parkkipaikalla sähköautojen latauspisteissä.

Tavoitteena on puolittaa rakennusaika

Vuonna 2020 perustettu Coflow on tehnyt tähän mennessä valmiiksi kolme kerrostalokohdetta, joissa on yhteensä noin 230 asuntoa.

– Meidän tavoitteenamme on puolittaa kerrostalojen rakentamiseen kuluva aika. Olemme miettineet alusta saakka, miten asioita pystyisi tekemään nopeammin, toimitusjohtaja Jari Lehtinen kertoo.

Kohteet toteutetaan vakioiduilla suunnitteluratkaisuilla yhdessä noin 15 yrityksen kanssa, joista monien kanssa Coflow on tehnyt kumppanuussopimukset. Jan Lundin mukaan toiminnan tehostaminen onnistuu parhaiten tuttujen tekijöiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

 Kun tekijät pysyvät samoina, he oppivat tekemään asiat meidän tavallamme. Myös päivittäisjohtaminen on tärkeää, jotta kaikki pysyvät koko ajan kartalla siitä, missä järjestyksessä töitä tehdään, hän sanoo.

Tahtitehdas pyörii moduulien ympärillä

Flow Modules oy:n toimitusjohtaja Henry Salon mukaan valmiselementtien suunnittelussa on jopa tärkeämpää katsoa moduulin ulkopuolelle kuin sisälle.

– Kylpyhuone- ja talotekniikkamoduuli on asuntorakentamisen kompleksisin piste, mikä tarjoaa mittatarkat lähtöpisteet talotekniikan, väliseinien ja keittiöiden toteutuksen vakiointiin. Se mahdollistaa teollisuudesta tuttujen hyötyjen tuomisen rakennusalalle, Salo sanoo.

Tahtituotanto sopii erinomaisesti elementtirakennuskohteisiin, joissa tilat ovat niin kokonsa kuin varustelunsakin puolesta identtisiä. Jari Lehtisen ja Jan Lundin mukaan toimiakseen tahtituotanto edellyttää, että asennuskohteeseen mennään ennalta sovitulla hetkellä tekemään joutuisasti vain ja ainoastaan ennalta tarkasti sovitut asennustyöt.

Tahtituotannossa ratkaisuja ei mietitä enää asennusvaiheessa, vaan kaikki tehdään ennalta huolella laadittujen suunnitelmien mukaisesti työkohteeseen etukäteen toimitetuilla tarvikkeilla. Jos ennalta arvaamattomiin ongelmiin, kuten betonin täyttämiin läpivientireikiin, törmätään, ongelman ratkaisun vaatima lisäaika huomioidaan välittömästi koko aikatauluketjussa.

– Kannattaa suunnitella niin kuin aikoo rakentaa. Mitä tarkemmalle tasolle pääsee, sitä todennäköisemmin onnistuu. Jos esteisiin törmätään, niistä pitää oppia aina jotain, jotta ne eivät pääse toistumaan, Jari Lehtinen sanoo.

”Kannattaa suunnitella niin kuin aikoo rakentaa.

Flow Technologies oy:n teknologiajohtaja Otto Alhavan mukaan rakentamisen nopeuttaminen edellyttää myös tuotetietojen käytön tehostamista.

– Tietomallien käytön yleistyminen on luonut meille illuusion, että digitalisaatio olisi kehittynyt, mutta valitettavasti näin ei ole, sillä tietomalleista puuttuu edelleen käsittelytapa, jolla materiaalitiedot saataisiin siirrettyä koneellisesti hankintojen käyttöön, Alhava sanoo.

Mikko Arvinen, teksti

Sähköturvallisuuspäiväkiertue 2025