Kolumni, Ficom ry:n toimitusjohtaja Elina Ussa.
Vuonna 2009 muutimme viiden Kiina-vuoden jälkeen takaisin Suomeen, vanhaan puutaloon Helsingin Käpylään. Talo vaati silloin täyden remontin. Kiinassa olimme seuranneet maan nopeaa teknologista kehitystä, jossa kaikki tuntui olevan mahdollista. Siksi ajattelimme, että peruskorjaamme vanhan talorötiskön moderniksi älykodiksi: lämmitys noudattaa asukkaiden elämää, valaistus seuraa päivärytmiä, asumismukavuus on huipussaan ja kustannustehokkuus maksimoitu.
Moni älykkään asumisen visio oli vielä kymmenen vuotta sitten aikamoista hypetystä. Kehityksen edellytys, digitaalinen infra, oli kuitenkin jo silloin vahva.
Suomen koko maan kattavat, jatkuvasti kehittyvät tietoliikenneverkot ovat erinomainen perusta kaikille digitaalisille palveluille. Suomessa nettiä voi hyödyntää käytännössä kaikkialla – joko mobiililla tai kiinteällä laajakaistalla.
Älykodit ovat kehittyneet viime vuosina harppauksin. Eri laitteet kommunikoivat keskenään, ja monia kodin toimintoja voi ohjata äänellä tai etänä puhelimella. Sähkölaitteita, valaistusta, lämpötilaa, sisäilmaa ja liikkumista kodissa seuraavat etäohjattavat hälytysjärjestelmät tuovat kustannus- ja energiatehokkuuden lisäksi myös turvaa. Kun tietää, että astianpesukoneen vesivuotosuoja katkaisee tarvittaessa virrat automaattisesti ja hälyttää ongelmista suoraan puhelimeen, säästyy turhalta murehtimiselta.
”Kun teknologia on oikeasti älykästä, sitä ei tarvitse erikseen pohtia.
Kodin automatisointi lisää myös viihtyvyyttä. Eri tilojen käytöstä ja säätilasta saadun datan perusteella ilmanvaihto ja lämmitys voidaan optimoida. Esimerkiksi asunnon lämpötilaa ja valaistusta voidaan säädellä sen mukaan, kuinka paljon huoneessa on ihmisiä ja kuinka lämmintä tai valoisaa halutaan eri tilanteissa olevan. Kun teknologia on oikeasti älykästä, sitä ei tarvitse erikseen pohtia.
Miten meille Käpylässä kävi? Mittavan remontin keskellä talous oli tiukalla, eikä kilpailu ollut vielä tasannut palveluiden hintoja. Älykotihaaveemme törmäsi sen ajan realismiin, ja lopulta tuloksena olivat vain automaattiset vesihanat ja liiketunnistimet valaistuksessa.
Jos nyt lähtisimme samaan projektiin, lopputulos olisi huomattavasti älykkäämpi. Hetki on nyt otollinen innovaatioille ja uusille menestystarinoille, sillä älykotiratkaisujen kysyntä tulee taatusti kasvamaan. Meidänkin kotonamme alkaa kohta jo olla tarve uudistuksille.
Elina Ussa
Kirjoittaja on Ficom ry:n toimitusjohtaja.