Ajatus kirkkaana

Kai Puustinen.
Kai Puustinen.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 1-2/2023.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Tähän vuoteen voi lähteä silläkin ajatuksella, että kaikki menee hyvin. Ukrainan sota saa oikeanlaisen päätöksensä ja Euroopan talous alkaa stabiloitua. Työmarkkinaneuvottelut käydään läpi ripeästi ja aikaiseksi saadaan sopimus, jonka varassa voidaan hyvin mielin lähteä jatkamaan töitä ilman kustannusten karkaamista.

Korot eivät enää merkittävästi nouse ja uusi hallitus saa aikaiseksi ohjelman, joka tukee yrittäjyyttä ja aloittaa rakennemuutoksen valtion kustannuksissa. Ympäristötavoitteille asetetaan järkevät aikarajat, jotka tukevat kestävän kehityksen edistämistä, mutta eivät aja turhiin ennenaikaisiin ja kustannustasoltaan älyttömiin investointeihin.

Suomi voisi vaikkapa rakentaa yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa aikataulun, jossa voidaan myös saada yhteisten toimien kautta niin taloudellisia kuin ympäristöllisiäkin hyötyjä. Otetaan terveellä järjellä asenne, jossa ollaan etulinjassa, mutta ei yksin kaukana muiden edellä uhrautumassa.

Kaikille vaalilupauksille tulisi asettaa ainakin muutama kysymys, joihin pitää vastata lupausta tehdessä. Miten ja mistä saadaan rahat ja kuinka asetetaan onnistumisen seurannan tavoitteet. Ja luonnollisesti suunnitelmien pitää pysyä budjettiraameissa. Lisäksi vaalikauden mittaiset ja mielellään myös seuraavan vaalikauden loppuun ulottuva analyysi siitä, mikä on vaikutus.

Otetaan terveellä järjellä asenne, jossa ollaan etulinjassa, mutta ei yksin kaukana muiden edellä uhrautumassa.

Siitäpä voi jokainen miettiä, miten arvottaa kansakunnan tulevaisuutta. Ja ne, joita se ei kiinnosta, äänestävät kuten ennenkin. Kuluvaa vuotta on turha synkistellä. Aika pitkälle asiat ovat omissa käsissä ja eipä silloin tarvitse synkistellä vaan toteuttaa itse tulevaisuuttaan.

Voidaan siis ajatella, että kuluvasta vuodesta tulee hyvä, koska päätämme tehdä siitä hyvän. Ainoa epävarma asia enää on, miten hyvä tästä tuleekaan. Rakentamisen markkina tulee tänä vuonna notkahtamaan ja sen vaikutus sähköalalle on vielä epäselvä.

Positiivisena puolena on se, että töitä kyllä riittää, sillä aurinkopaneeleja ja latauspisteitä tullaan asentamaan niin paljon kuin tavaraa riittää. Eli omista valinnoista on loppupelissä kyse siinäkin, kunhan vain tavaraa on.

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.

Uusi määrälaskentaratkaisu Admicom Quantima on julkaistu